chrome firefox opera safari iexplorer

ВООЗ: небезпечна їжа стає глобальною загрозою

04 квітня 2015 о 16:00

Заражена мікробами їжа спричинила сотні тисяч смертей за рік, повідомляє Всесвітня організація охорони здоров'я.

Споживання зараженої мікробами їжі призводить до більш ніж півмільярда випадків хвороб за рік, застерігає Всесвітня організація охорони здоров'я.

ВООЗ заявляє, що через цю «глобальну загрозу» в 2010 році померли 351 тис. людей.

Небезпечні продукти, як-от недоварене м'ясо, можуть викликати близько 200 проблем — від діареї до раку.

Однак через зміни у виробництві продуктів у них може бути ще більше шкідливих мікроорганізмів та хімічних речовин, відзначають експерти.

Кулінарна обережність

У небезпечних продуктах можуть бути різні типи шкідливих бактерій, вірусів, паразитів або хімічні речовини.

Це і недоварене м'ясо, і забруднені фекаліями фрукти та овочі, і молюски, в яких є токсини з моря.

Однак ВООЗ відзначає, що розслідувати подібні випадки дедалі складніше, оскільки на одній тарілці з їжею часто є інгредієнти з багатьох країн.

«Місцева продовольча проблема може швидко перетворитися на міжнародну надзвичайну ситуацію», — попереджала гендиректор ВООЗ Маргарет Чен у першій доповіді організації щодо цієї проблеми.

«Виробництво продуктів стало промисловим, а торгівля і їхнє поширення — глобалізувались», — йдеться у доповіді.

«Ці зміни дали численні можливості для зараження їжі шкідливими бактеріями, вірусами, паразитами або хімічними речовинами», — повідомляла ВООЗ.

Аналіз, зроблений на основі наукової літератури з усього світу, показує:

  • більшість смертей спричинили патогенні мікроорганізми, такі як сальмонела, кишкова паличка і норовірус;
  • більшість померлих — жителі Африки і Південно-Східної Азії;
  • 40% смертей сталися серед дітей до 5 років — це найбільш вразлива група.

Нові загрози

Експерти кажуть, що хвороби, які спричинені їжею, також мають серйозні економічні ризики.

Так, спалах захворювання на кишкову паличку в Німеччині в 2011 році завдав збитків фермерам та промисловцям у розмірі 1,3 млрд доларів.

Керівники ВООЗ закликають владу країн терміново зміцнити систему безпеки їжі.

Наступного тижня організація запускає кампанію щодо продовольчої безпеки — «Від ферми до тарілки».

Вона має на меті спонукати громадськість та владу цікавитись, звідки у їхніх стравах окремі інгредієнти та чи пройшли вони правильний та безпечний шлях.

19 грудня

Інші дати
День Святого Миколая
Православні, римо-католицькі та греко-католицькі християни пам'ятають його та шанують як історичну особу та великого святого. В Україні та в інших країнах світу цей святець став прообразом міфічної фігури Санта Клауса. Святий Миколай зараховується до лику святих: як такий опікується воїнами, водіями і подорожуючими, допомагає бідним у скруті; вважається покровителем дітей та студентів, моряків, торговців, і лучників.
Розгорнути
День адвокатури
Свято встановлено в Україні «…ураховуючи важливу роль адвокатури в розбудові правової держави, захисті конституційних прав і свобод громадян, велике громадське значення цієї правозахисної інституції в Україні…» згідно з Указом Президента України «Про День адвокатури» від 2 грудня 2002 року № 1121/2002.
Розгорнути
Народився Микола Андрусов
(1861, м. Одеса – 1924) – геолог, знавець неогенових відкладів, палеоеколог, дослідник Чорноморського басейну. Праці М.Андрусова складають епоху в стратиграфії, палеонтології, палеографії, палеоекології, океанології і досі є неперевершеним зразком наукової чіткості та точності.
Розгорнути
Народився Микола Скуба
(1907, с.Горбове, Чернігівська область – 1937) – український поет. Автор збірок поезій «Перегони», «Демонстрація», «Пісні», «Нові пісні», «Сопілка».
Розгорнути
Народився Микола Руденко
(1920, с. Юр'ївка Луганської обл. - 2004) - український письменник, член-засновник Української Громадянської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод. Автор збірок поезій, романів та повістей ("Вітер в обличчя", "Остання шабля", "Чарівний бумеранг" та ін.)
Розгорнути
Народився Микола Лукаш
(1919, м. Кромівка Суміської обл. - 1988) - український перекладач. Працював у галузі поетичного і прозового перекладу з 18 мов, української лексикографії.
Розгорнути

Новини Дивитися всі