chrome firefox opera safari iexplorer

Міжнародна спільнота готова профінансувати завершення будівництва «Укриття» у сумі 530,5 млн євро

29 квітня 2015 о 18:42

Про це поінформував Голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко, перебуваючи у складі української делегації на позачерговому засіданні Асамблеї вкладників Чорнобильського фонду «Укриття» та Конференції зі збору коштів у Лондоні.

Він зазначив, що підтримка Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) та європейських країн є важливою умовою, яка гарантує, що об’єкт «Укриття» буде вчасно добудований і зданий в експлуатацію.

Як відомо, на добудову об’єкта «Укриття» потрібно 615 млн євро. Як повідомив Микола Томенко, за підсумками сьогоднішньої Конференції, ЄБРР і країни «Великої сімки» ухвалили рішення надати для завершення будівництва «Укриття» близько 515 млн євро, ще 15,555 млн євро – від решти країн. «Частина країн відтермінували свої внески, ЄБРР в свою чергу, є гарантом виконання Угоди. Сподіваюся, що ближчим часом остаточна сума буде дозібрана (це біля 85 млн євро), і зведення «саркофагу» буде завершено вчасно», – зазначив Голова парламентського Комітету.

«Що стосується України, то професійна робота нинішньої команди, яка займається будівництвом об’єкта «Укриття», та відповідне фінансування з української сторони будуть забезпечені. А це, в свою чергу, означає, що всі зобов’язання з нашого боку будуть виконані, і до листопада 2017 року об’єкт «Укриття» зможе повноцінно функціонувати. Тоді, як мінімум, 100 років Україна і світ матиме гарантії безпеки», – підсумував Микола Томенко.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути