chrome firefox opera safari iexplorer

Фестиваль гентешів – різників свиней

Дата події:28 січня 2012 о 08:00
Місце події: с. Геча, Берегівський район, Закарпатська область
Більше про подію:

Фестиваль різників у 2010 році визнано найкращим серед гастрономічних фестивалів України. Отож, не прогавте нагоду в 2012 році відвідати цей фестиваль. Повна назва фестивалю — фестиваль гентешів – різників свиней. А хто ж такі ці гентеші?

Гентеші – саме так на Закарпатті називають професійних різників. Походження цього слова угорське, адже, фестиваль проходить у селі Геча Берегівського району Закарпатської області, в якому більшість населення етнічні угорці.

Кожен з гентешів, щоб зарізати свиню, застосовує свій власний прийом. Головне, щоб все відбулося дуже швидко і тварина не мучилася. Адже від цього залежить смак м’яса. За вбиту свиню за давнім угорським звичаєм кожному м’ясникові підносять чарку горілки.

Кожен з гентешів, щоб зарізати свиню, застосовує свій власний прийом. Головне, щоб все відбулося дуже швидко і тварина не мучилася. Адже від цього залежить смак м’яса. За вбиту свиню за давнім угорським звичаєм кожному м’ясникові підносять чарку горілки. А гостей, які встигли до відкриття фестивалю, щедро пригощають вином, слив’янкою і глінтвейном.

Поки туша не охолола, її обсмалюють, шкребуть, обмивають з усіх боків. Але заколоти свинку – це не найголовніше в роботі гентеша. Адже різник має швидко і правильно розібрати тушу. За деякий час на печі вже топляться шкварки, киплять голубці і капуста з м’ясом. А першими стравами, приготовленими зі свіжого м’яса пригощатимуть численних гостей. У програмі майстер-клас з приготування перкельта, бограча та гуляшу. Ласкаво просимо на смачне свято!

Програма фестивалю гентешів – різників свиней 2012:

7:00 Збір команд перед будівлею сільської ради
7:30 Пригощання учасників конкурсу гарячим вином та домашньою самогонкою (сливовицею)
7:30 Представлення команд, які беруть участь у конкурсі, ознайомлення із народними традиціями різання свині. Ловля та зарізання свиней, традиційне обпалювання свиней соломою

8:00 — 18 00 Продаж національних угорських страв із свинини
9:00 Виготовлення національних угорських страв із свинини (кров”яне гурка, печінкова гурка, квашена капуста із м”ясом, свіжоспечений ковбаси, зельц, студень, копсена сало, копчена ковбаса, копчена шонка, шкварки, домашне вино)
13:00 Урочисте відкриття
13:30 Виставка робіт художника Іштвана Бодок (приміщення Гечанської сільської ради)
13:00–19:00 Культурно–розважальна програма в Гечанському будинку культури
14:00 Дегустація вин місцевих виноробів
19:00 Нагородження переможців конкурсу. Народні співи та танці
20:00 Танці та розваги

Джерело: thisisukraine.org

23 жовтня

Інші дати
Народився Пилип Козицький
(1893, с. Летичівка, Черкаська область – 1960) – український композитор, музикознавець, педагог, громадський діяч. Один з організаторів і керівників Музичного товариства імені Миколи Леонтовича.
Ой одна я, одна, Як билиночка в полі, Та не дав мені бог Ані щастя, ні долі. Тілько дав мені бог Красу – карії очі, Та й ті виплакала В самотині дівочій. (слова Тараса Шевченка, музика Пилипа Козицького)
Розгорнути