chrome firefox opera safari iexplorer

"Всеїда в гості йде! " Козацьке селище «Мамаєва Слобода» відроджує забуте свято

Дата події:22-23 лютого 2014 р.
Місце події:"Мамаєва Слобода" (Київ, вул. М. Донця, 2)
Більше про подію:

У наших прадідів тиждень перед «Масляною» (Колодієм) називався «Всеїдним».

Відтак, давнє свято наших прадідів «Всеїда» буде відзначатись напередодні «Колодія» (Масляної), цебто 22-23 лютого 2014 року.

Початок заходів о 12-00.

Назва «Всеїди» пішла від того, що саме в цей період наші прадіди намагались наїстись усіляких страв із м`яса, себто необмежено вживали скоромні страви: ковбаси, сальтисони, паштети, холодці, крученики, печеню та вудженину, запиваючи це все варенухою та іншими хмільними настоянками та наливками.

Цього року «Масляна» (Колодій) святкуватиметься в козацькому селищі «Мамаєва Слобода» 1 та 2 березня.

Народні гуляння з нагоди завершення «Всеїди» відбудуться на Ярмарковому майдані «Мамаєвої Слободи» за участі фольклорних колективів, троїстих музик та гамірних танцюристів. Також відбудеться ярмарок народних майстрів, катання на запряжених кіньми санях, або ж верхи на конях. Всі охочі, у кого пуп не розв`яжеться, зможуть видертись на величезний стовп за подарунком. В торбах, прикріплених до колеса від воза будуть висіти: шинка, ковбаси, печені каплуни, завиванці.

Однак, як у перший день так і на другий день святкувань «родзинкою» заходу буде печений на рожнах (вертелі) цілісінький баран, а також прямісінько на майдані на величезній металевій деці привселюдно пектиметься домашня ковбаса довжиною понад 100 метрів (із суцільної начиненої кишки). Також пектимуться перепілки та каплуни (півні). Всі бажаючі власноруч зможуть підсмажити на вогнищі кілечко ковбаски, або шматочок сала з проріззю. Продегустувати зварений за старовинними рецептами на відкритому вогні хмільний напій «мусулєс» (глінтвейн), або ж козацький трав`яний чай «гербата».

Також до Ваших послуг «Шинок – коса над чаркою», в якому Ви, якщо не полінуєтесь, зможете заздалегідь забронювати столики. Тел. 066-091-12-79, або mamayevasloboda@gmail.com

Впродовж усього «Всеїдного тижня» наші прадіди, особливо в суботу й неділю, ходили на гостину, ситно та смачно частували один одного. Куми, свати і сусіди смажили на рожнах (рос. «вертел») цілі туші кабанів, ягнят, телят, гусей, каплунів (півнів), перепілок, фазанів та іншу дичину.

Українці вміли відпочивати перед «Великим постом», тож веселими ватагами під супровід троїстих музик гамірно катались на запряжених кіньми санях; парубки та дівки залицялись один до одного, влаштовували різноманітні забави та розваги, бо ж зразу після «Всеїдного тижня» починався «Колодій» (Масляна), коли неодружені парубки й дівчата змушені були тягати прив`язану до ноги колодку як символічну кару за те, що не встигли одружитись в останній тиждень на «Всеїду»... В суботу по обіді молодиці та чоловіки організовували колективні складки чи сходки. Молодь гуляла окремими гуртами на вечорницях у шинку або в якійсь із хат, бо ж з настанням «Великого посту» будь-які розваги були неприпустимі і припинялись на Наддніпрянських християнських землях.

Крім того, це був останній тиждень, коли можна було ще відсвяткувати весілля, адже після «Масляної» (Колодія) заборонялось їсти не тільки м`ясні, але й молочні страви.

Козаки та козачки! Давайте спільно відсвяткуємо «Всеїду» так, щоб і москалі багатству нашої землі позаздрили! Ласкаво запрошуємо на «Мамаєву Слободу»!

9 травня

Інші дати
Роман Андріяшик
1933 – український письменник, журналіст, лауреат Шевченківської премії за роман про Ю. Федьковича «Сторонець».
Розгорнути
День Перемоги
Пам’ять серця… Пам’ять сивини… Пам’ять тих, що не прийшли з війни. Пам’ять – наче квіти на броні… Сонце усміхається мені. (Микола Сингаївський)
Розгорнути
Народився Володимир Гнатюк
(1871, с.Велеснів, Тернопільська область - 1926) – український фольклорист, етнограф, мовознавець, літературознавець. Започаткував систематизоване видання фольклорних та етнографічних матеріалів («Галицько-руські анекдоти», «Галицько-руські народні легенди», «Коломийки», «Колядки та щедрівки».
Розгорнути