chrome firefox opera safari iexplorer

У столиці готують евакуацію через можливий прорив дамби ГЕС

08 лютого 2012 о 11:28

У Києві побоюються, що через потепління у двадцятих числах лютого може прорватися дамба Київської ГЕС.

Про це пише «Сегодня» з посиланням на начальника Головного управління з питань надзвичайних ситуацій КМДА Віталія Пшеничного.

За його словами, найстрашніше, що може трапитися через танення снігу, — це прорив дамби київської ГЕС. Тому вже створена спецкомісія, яка у понеділок перевірятиме дамбу на міцність.

«Звичайно, ми не будемо молотками по ній стукати, а тільки заслухаємо звіти відповідальних за техстан дамби. Там серйозна проблема — це лід, товщина якого сягає півметра. Коли лід почне танути й рухатися, дамба може не витримати», — сказав Пшеничний.

Нагадаємо, раніше про погрози, пов'язані з дамбою, говорили лише екологи, а влада запевняла, що там нічого страшного відбутися не може.

Адже якщо трапиться прорив, то під водою опиняться Оболонь, Троєщина, Русанівка, Поділ, Печерськ і Харківський масив. Але в мерії сподіваються, що НП не буде.

Більш імовірно, вважає Пшеничний, що в Києві буде паводок. «Наступного тижня, коли одержимо точні розрахунки метеорологів, будемо прораховувати, яким може бути паводок. У нас для цього є спеціальна комп'ютерна програма», — сказав він.

За словами Пшеничного, ймовірно, що затопить Русанівку, Воскресенку, Осокорки.

«Але на цей випадок ми готуємо план евакуації людей», — сказав Пшеничний, при цьому його деталі не уточнив.

Але постраждати можуть не тільки прибережні райони, додав чиновник.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути