chrome firefox opera safari iexplorer

На Євро-2012 в Україну приїде легендарний Пеле, щоб відкрити свій музей

28 березня 2012 о 10:29

Нещодавно українські медіа з посиланням на заступника голови Нацагентства Євро-2012 Валерія Жалдака повідомили, що на Євро-2012 запрошений легендарний бразильський футболіст Пеле. 

Планується, що Пеле відвідає ключові матчі турніру. Дуже чекають на приїзд Пеле у Луганську, попри те що матчі чемпіонату у місті не проходитимуть. Втім, тут живе, мабуть, один з найвідданіших фанатів Короля футболу. 

Луганчанин Микола Худобін все своє життя присвятив збиранню унікальних експонатів, так чи інакше пов’язаних з ім’ям найвідомішого у світі футболіста А нещодавно створив музей Пеле у Луганську, і нині очікує на приїзд кумира, аби відкрити музей.

Бронзова скульптура футболіста Пеле височіє біля звичайної луганської п’ятиповерхівки. Місцеві жителі вже знають – на першому поверсі у будинку створено музей Пеле – це дві невеликі кімнати, витримані у золотисто-зелених кольорах, із сучасним світлом, скляними шафами для експонатів та камерами спостереження. В кімнатах розмістилися експонати, які власник музею Микола Худобін збирав усе своє життя. Лише одних автографів Короля футболу у нього більше двадцяти. Але розпочинаючи свою екскурсію музеєм, Микола Худобін вказує в першу чергу на вирізку із журналу. Зі світлини споглядають  Пеле та радянський воротар Лев Яшин.

В 1969 Пеле забив свій тисячний гол. І з цього все почалося
Микола Худобін

«Ось фотографія «Пеле і Яшин» з журналу «Наука і життя», за яку я дев’ятирічним хлопцем віддав велосипед. В 1969 Пеле забив свій тисячний гол. І з цього все почалося. Мене це дуже вразило», – розповідає Микола Худобін.

На цьому ж стенді – сумка із профілем Пеле. Колись, побачивши її на вулиці у випадкового перехожого, Микола Худобін купив у нього цю сумку за 10 рублів – чималу суму на той час, як для такої речі.

В колекції три тисячі експонатів

Кілька разів луганчанин бував на батьківщині свого кумира. Трава і цеглина зі стадіону, де грав Пеле, земля, де стояв будинок, в якому народився футболіст – все це також експонати музею. Окремі частини експозиції розповідають про участь бразильця на чемпіонатах світу і його суперництво на полі з радянськими футболістами. У 1958 році Пеле дебютував на світовій першості. Того ж року вперше на чемпіонаті світу виступила збірна СРСР.  Микола Худобін демонструє раритети, цінність яких людині, далекій від футболу, можливо, не зрозуміти, для колекціонера ж – це справжній скарб: квиток з фінального матчу Чемпіонату світу 1958 року в Швеції, або ж золота медаль Чемпіона світу в Чилі 1962 року. В його колекції близько трьох тисяч експонатів, які він збирав більше 40 років.

Зі своїм кумиром луганчанин зустрічався тричі, але перша зустріч – найбільш пам’ятна. «Коли я з Пеле зустрівся вперше, в 97-му році, – розповідає Худобін, – я втратив свідомість. Коли він дав мені автограф, обійняв, потис руку, на хвилину я вимкнувся».

«Моє життя – Пеле»

Микола Худобін з упевненістю каже: Пеле змінив його життя. Луганчанин хотів стати відомим футболістом. Футболістом не став, а ось відомим – цілком. Про дивакуватого колекціонера пише українська та бразильська преса, знімають фільми, його впізнають на вулицях. А ще Микола Худобін не курить і не п’є – бере приклад зі свого кумира. Якщо б не ім’я Пеле, каже Худобін, не побував би в Бразилії, а також не познайомився б з багатьма відомими футболістами та їхніми сім’ями.

За кілька років луганчанин планує видати книгу «Моє життя – Пеле». В майбутньому хоче влаштовувати виставки свого музею в інших країнах світу, такі пропозиції до нього вже надходили. Нині ж його головна мрія, аби Король футболу приїхав у Луганськ. Тоді ж офіційно і відкриє свій музей.

Закінчиться Євро, всі роз’їдуться, стадіони стануть нікому не потрібні, а музей, який відкриє Пеле, будуть відвідувати всі
Микола Худобін

«Стадіони можна збудувати будь-які, але душі в цих стадіонах немає. Закінчиться Євро, всі роз’їдуться, стадіони стануть нікому не потрібні, а музей, який відкриє Пеле, будуть відвідувати всі. Я хочу, щоб Пеле приїхав в це маленьке, нікому непотрібне місто, щоб здійснилася моя мрія», – каже Микола Худобін.

Нещодавно про луганського фаната та його колекцію дізналися й офіційні особи Бразилії. Міністр спорту Альдо Ребело здивувався, коли почув про музей в далекому Луганську, позаяк в  Бразилії музея Пеле не існує.

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути