chrome firefox opera safari iexplorer

Херсонський краєзнавчий музей започатковує інтерактивні заняття з археології

25 листопада 2012 о 10:45

Співробітники Херсонського краєзнавчого музею пропонують своїм юним відвідувачам вирушити на справжні археологічні розкопки.

Про це «Рідній країні» повідомили в адміністрації музею.

Звичайно ж, спочатку дітлахів озброюють знаннями про археологію: коли з’явилася ця наука, навіщо вона потрібна, які таємниці розкриває. Потім за допомогою карти з Google maps та звичайної карти визначаємо місце розкопок, вивчаємо письмові джерела, що вказують на можливу наявність тут давніх поселень, стоянок, курганів тощо. Тоді починаємо вивчати період, який будемо розкопувати і тільки після цього відправляємося в археологічну експедицію.

Усі етапи проходять досить жваво. Теоретична частина заняття доповнюється цікавим відеорядом і експонатами з виставки «Захоплююча археологія», на базі якої відбуваються розкопки. Зараз саме час визначити помічника керівника розкопок, який буде вести польовий щоденник, фотографа для фіксації знайдених предметів, помічника фотографа та дати назву експедиції.

Юні археологи тим часом знайомляться зі своїми знаряддями праці (пензлики, лопатки, лупа). І тоді починається найцікавіше – пошуки першого предмета! Археологи знають, що не можна просто діставати предмет із землі. Спочатку обов’язково фіксуємо на фото, потім обережно розрівнюємо пісок, щоб визначити, що ще можна знайти у цьому шарі і тільки тоді починаємо по черзі діставати предмети, міряти їх, замальовувати, визначати їх призначення, а помічник керівника всю інформацію записує у щоденник. Так за допомогою матеріальних знахідок учні вивчають життя та побут первісних людей, культуру Давньої Греції.

У планах співробітників музею ще багато цікавих ідей, майстер-класів, акцій, занять для дітлахів та їхніх батьків.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути