chrome firefox opera safari iexplorer

За півроку в Україні кількість випадків цензури і перешкоджання роботі журналістів зросла втричі

02 вересня 2013 о 12:12

За перше півріччя 2013 року кількість випадків перешкоджання роботі журналістів та фактів цензури в Україні збільшилася майже втричі.

За даними статистики Інституту масової інформації, з січня зафіксовано вже 103 подібних випадки, тоді як за такий самий період минулого року — 37, пише DT.UA.

Окрім того, відбулося 35 випадків фізичної агресії проти журналістів (у минулому році — 12), 26 — юридичного тиску, тобто судових позовів проти ЗМІ та журналістів (за перше півріччя минулого року — 5) та 22 випадки непрямого тиску (за такий самий період 2012-го — 14).

«Різке зростання перешкоджань і тиску на ЗМІ почався у другому півріччі 2012. Ми пов'язували це логічно з виборами і розраховували на те, що у грудні-січні ця хвиля поступово почне спадати і повернеться до рівня I півріччя 2012 року. Але цього не сталося. І у нас зараз число таких випадків — на досить високому рівні», — розповіла виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк у коментарі виданню «Тиждень».

«У другому півріччі минулого року відбулося 159 випадків перешкоджання виконанню обов'язків журналістів та фактів цензури, 55 — побиття і нападів , 28 — непрямого тиску. Проти ЗМІ та журналістів було подано 43 судові позови», — повідомила Романюк.

Нагадаємо, одним із найгучніших випадків нападу на журналістів стався 18 травня під час мітингів у Києві. Після цього інциденту міжнародні організації виступили з неодноразовими закликами до української влади захистити працівників ЗМІ.

Розділи: Суспільство