chrome firefox opera safari iexplorer

Світовий конгрес українців підтримує український народ у боротьбі за євроінтеграцію та демократизацію

05 грудня 2013 о 16:34

Світовий конгрес українців (СКУ) підтримує український народ, який численними широкомасштабними акціями в Києві та по всій Україні заявляє про своє рішуче бажання жити в європейській та справді демократичній державі.

Про це йдеться у заяві СКУ.

«30 листопада 2013 року в Києві міліція жорстоко розправилась над тими, хто намагався реалізувати своє демократичне право на мирні зібрання. Після того здійснюється тиск на демонстрантів, у тому числі й на студентів», — зазначається у заяві.

У зв’язку з цим СКУ закликає українську владу «негайно припинити застосування сили та будь-які форми тиску на демонстрантів».
«СКУ заявляє, що буде й далі уважно слідкувати за дотриманням владними структурами України основних прав і свобод людини та співпрацювати в цьому питанні з високими міжнародними інституціями», — заявив президент СКУ Євген Чолій.

Разом з цим СКУ закликає владу «прислухатися до прагнення українського народу до євроінтеграції та вирішувати питання євроінтеграції України виключно з Європейським Союзом, не запрошуючи Росію до тристороннього вирішення цієї справи».

СКУ також засуджує тиск Росії на Україну, що, зокрема, порушує Будапештський Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї 1994 р., у якому Росія зобов’язалась «утримуватись від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, притаманних її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги».

Світовий конгрес українців є міжнародною координаційною надбудовою українських громад у діаспорі, що представляє інтереси понад 20 мільйонів українців. СКУ об’єднує в своєму складі українські організації із 33 країн та підтримує зв’язки з українцями ще 14 країн. Заснований у 1967 р. як неприбуткова організація, у 2003 р. СКУ був визнаний як неурядова організація зі спеціальним консультативним статусом Економічною та соціальною радою Організації Об’єднаних Націй.

Джерело: infoprostir.com.ua
Розділи: Суспільство

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути