chrome firefox opera safari iexplorer

Корисні властивості горобини

30 жовтня 2014 о 12:05

У стародавній Русі горобину називали природним лікарем. Ця гірка і красива осіння ягода містить у своєму складі безліч корисних речовин. Ягоди горобини корисно вживати як в сирому, так і в сушеному вигляді, а ще як компотів, киселів, варення і навіть вина. До складу цих красивих червоних ягід входять такі компоненти як: аскорбінова, яблучна, лимонна, виноградна кислоти, пектин, дубильні речовини, каротин, марганець, залізо, мідь, вітамін Р.

Склад, багатий вітамінами і мінералами, дозволяє горобині замінити вітамінний комплекс при авітамінозі. Для приготування відвару корисного 2 ч.л. сухий горобини заварюють склянкою окропу і дають настоятися 4 години. Після чого горобиновий відвар п’ють по півсклянки перед їдою 2-3 рази на день. Можна додавати до відвару горобини лікарські трави або шипшину. Такий мультивітамінний напій підвищить стійкість організму до різних простудних хвороб і відновить ослаблений хворобою імунітет.

Горобина має сильно виражені жовчогінні властивості завдяки сорбіновій кислоті, що входить до її складу. Також сорбіт знижує кількість жирової тканини в печінці і виводить холестерин з крові. Сік ягід горобини зміцнює стінки судин і капілярів.

Горобина усуває проблеми з травленням: знижує підвищене газоутворення, нормалізує стілець, пригнічує процеси бродіння і гниття в шлунку. Свіжі ягоди мають в’язку дією і зупиняють діарею. Відвар сушених ягід, навпаки, має м’який проносний ефект. Горобину рекомендують вживати людям із зниженою кислотністю шлунка.

Ще одна корисна властивість горобини – сечогінна. Її корисно вживати при сечокам’яній хворобі, нефриті.
Соком горобини ефективно лікують бородавки, змащуючи їх соком свіжих ягід кілька разів на день.

Як же зберегти корисну осінню ягоду горобину на зиму, щоб у холодну пору року ці природні ліки завжди було під рукою? Можна висушити горобину або заморозити її. А можна зі свіжих ягід зробити дуже смачне варення, яке до того ж буде відмінним ласощами до чаю.

Для варення вам знадобиться 1 кг горобини, 1 кг солодких яблук, 2 кг цукру. Залийте ягоди горобини окропом на пару хвилин, після чого воду потрібно буде злити (так забереться гіркота). Яблука порізати кубиками, попередньо видаливши серцевину. Приготуйте цукровий сироп. Залийте яблука та горобину цукровим сиропом і залиште на кілька годин. Потім варите варення в 2-3 прийоми, доводячи його до кипіння і залишаючи на 5-6 годин. Готове варення закрутити в банки.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути