chrome firefox opera safari iexplorer

На Дністрі планують збудувати 6 ГЕС, екологи проти

12 лютого 2016 о 13:53

На Дністрі державна компанія «Укргідроенерго» планує збудувати каскад із шести гідроелектростанцій сумарною потужністю 390 МВт за 16 млрд грн. Про це пише «Збруч».

На будівництво має надійти $166 млн з державних коштів і 400 млн євро, залучених у міжнародних спільнот. Та 1,1 млрд євро (=32 млрд. грн) кредиту, який має видати Європейський банк реконструкції та розвитку.

Гідроелектростанції мають розташуватися в трьох областях: Івано-Франківській — 1 ГЕС, Тернопільській — 4 ГЕС та Чернівецькій — 1 ГЕС. Івано-Франківська обласна рада дозволу на будівництво не дала, Чернівецька — погодилася, в Тернополі — сперечаються.

«Спорудження ГЕС передбачає перегородження річки і створення водосховищ, а отже, затоплення певних (зовсім не малих) територій. А йдеться про заповідні території національного природного парку „Дністровський каньйон“, частину національного природного парку „Хотинський“ та частину Галицького національного природного парку. Це і неповторні природні ландшафти, і найродючіші наші землі — так зване Галицьке Поділля», — зазначає видання.

Поки що погодження Кабміну та міністерства енергетики немає. Міністерство екології — проти й просить «вжити заходів щодо недопущення порушення природоохоронного законодавства і знищення територій та об'єктів природно-заповідного фонду внаслідок будівництва каскаду ГЕС на Дністрі».

Також проти каскаду гідроелектростанцій висловилися опитані виданням учені.

«Потужність ГЕС прогнозують на рівні 390 мегават. Якщо порівнювати з атомними електростанціями, то майже таку ж потужність має найменший блок Рівненської АЕС, там 400 мегават. Але різниця в тому, що АЕС працює цілодобово і стабільно. Тоді як за відсутності води чи недостатньої її кількості (особливо в період посухи) ГЕС може виробляти енергії в 10 разів менше. Тож 390 мегават ніколи не буде, хіба що в години пік (зранку і ввечері). І хіба що у випадку повені, тоді така потужність можлива цілодобово»,— сказав доцент кафедри енергоменеджменту Тернопільського національного технічного університету Мирослав Зінь.

«Тернопілля використовує в рік 1,3 млрд кіловат-годин. Генеруючих можливостей у нас немає. Навіть при зведенні ГЕС частка власної електроенергії буде незначною. До того ж прогнозована потужність електростанцій не означає реальну, вона буде значно меншою. Натомість ми маємо інші альтернативні джерела, які менше шкодитимуть довкіллю»- розповів директор Навчально-наукового інституту інформаційних систем Григорій Химич.

«61% нашої області розорано. Ми говоримо про програми туристичні, рекреаційні, але ж ніхто не поїде дивитися на орні землі. На Тернопіллі залишається 4 невеличких мікрорайони, важливі для туризму: Кременецькі гори, Товтрів кряж, Бережанське горбогір'я і Дністровська долина, або ж Дністровський каньйон. Останній входить у десятку найцінніших пам'яток України. Ця долина насичена відповідною рослинністю і тваринним світом. Тут умови ближчі до субтропічного клімату, температура в погожий день на 6 градусів вища, ніж назовні, за межами долини. У долині налічується понад 1 000 видів вищих судинних рослин, понад 200 так званих реліктових, тобто нехарактерних для нашої території рослин. І ми повинні сказати, що ландшафти теж унікальні. Якщо порушити систему, це все зникне», — зауважив доктор географічних наук, професор Тернопільського національного педагогічного університету Любомир Царик.

«Коли ми будуємо величезне водосховище, то ця екосистема розвивається, дозріває, вимирає і на її місці народжується щось нове. Коли ми маємо водосховище об'ємом від 40 до 100 км3, то воно формується від 25 до 50 років. І протягом цього часу воно буде гнити, спостерігатимемо цвітіння води. Окрім того, є контраст між стоком і скидом води. Якщо швидкість стоку становить 0,3–0,5 метра на секунду, а скиду — до 16 метрів на секунду, то яка екосистема річки таке витримає? До того ж якість води буде ніяка, у водосховищі триватиме накопичення шкідливих речовин — важких металів, нафтопродуктів, продуктів цвітіння. До прикладу, у Київському водосховищі кілька років тому загинула вся риба, там постійно „цвіте“ вода. Схоже чекає потенційне водосховище на Дністрі. Будь-які великі водосховища — це деґрадації і втрати. Вода в них не може мати навіть поливного чи побутово-господарського значення, не кажучи про питну властивість», — сказав професор Тернопільського педуніверситету Василь Грубінко.

Джерело: Gazeta.ua
Розділи: Довкілля

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути