chrome firefox opera safari iexplorer

Готуємо вишиванки на 19 травня — Всесвітній день вишиванки

11 травня 2016 о 09:35

Цьогоріч український День вишиванки підтримають у більш ніж 50 країнах світу, тим часом як на Батьківщині це свято досі не затвердили офіційно.

Нещодавно організатори свята, як і минулого року, звернулись до Президента України Петра Порошенка з пропозицією затвердити третій четвер травня офіційним щорічним Всесвітнім днем вишиванки, тобто зробити його святом державного значення, пише Україна молода.

«Минулого року Президент почув наш заклик і одягнув сорочку, але не підписав указ. Та наш оргкомітет засновників свята Леся Воронюк, Олександр Ткачук, Михайло Павлюк, Сергій Бостан, Ірина Чорна, Оксана Добржанська не покладає рук і цьогоріч знову звертається та робить усе, аби Президент почув нас», — прокоментував Олександр Ткачук.

Дата обрана з кількох причин. По-перше, важливо, аби Всесвітній день вишиванки завжди проходив у будень, аби провести акцію не заради параду чи показухи, а щоб продемонструвати, що вишиванка — органічна складова життя та культури українців.

По-друге, на цей день не припадають передвеликодній піст і сам Великдень, тому можна влаштовувати народні гуляння і не суперечити релігійним принципам багатьох громадян. По-третє, цього дня не відзначають інших державних свят, тому саме на вишитій сорочці як на одній з вагомих складових української культури, історії та мистецтва можна сконцентрувати просвітницьку й виховну роботу. І врешті-решт, це теплий день, коли можна вийти на вулицю лише у вишиванці без верхнього одягу.

Акція розпочалась зі студентської ініціативи на факультеті історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича у 2006 році.

«Коли започатковували святкування Дня вишиванки, то ніхто собі за мету не ставив, щоб воно розрослося до світових масштабів. Тому було приємною несподіванкою, коли у 2014 році наше свято вийшло за межі нашої країни і стало вже Всесвітнім днем вишиванки. Минулого року  38 країн світу підтримали свято. А цього року, хочу проанонсувати, хоча цифра й постійно змінюється, станом на зараз уже більше 50 країн долучаться до відзначення Дня вишиванки», — розповів співзасновник акції «Всесвітній день вишиванки» Сергій Бостан.

За його словами, цьогоріч 19 травня (саме на цю дату випадає третій четвер місяця) вишиванки одягнуть у Грузії, Чехії, Німеччині, США, Канаді, Литві, Латвії, Польщі, Казахстані, Росії, Франції, Румунії, Словаччині, Фінляндії, Норвегії. Долучились до акції навіть такі далекі від України держави, як Таїланд, Мексика, Шотландія, Єгипет, Південна Африка, Португалія, Ізраїль, Аргентина, Бразилія.

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути