chrome firefox opera safari iexplorer

Хто стане власником Підгорецького замку?

08 листопада 2016 о 15:20

До мене як до голови Оргкомітету всеукраїнської акції «7 чудес України» та людини, яка свого часу активно співпрацювала з Борисом Возницьким, звернулася низка музейників і громадських діячів Львівщини, які вкрай стурбовані ситуацією з можливою передачею у концесію Підгорецького замку.

За інформацією, львівські чиновники та посадовці Мінкульту в таємному режимі погодили передачу в концесію Підгорецького замку. Про те, хто цей «таємничий інвестор» чи новий власник, і що в результаті цієї «інвестиції» буде із замком, — ніхто не знає.

Нагадаю, Підгорецький замок був номінантом нашої акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци». Цей замок є одним із найкращих у Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Завдяки зусиллям Бориса Возницького та його команди було відновлено Олеський та Золочевський замки, а Підгорецький був у планах на реставрацію наступним. У 2008-му він навіть потрапив до Переліку 100 пам’яток світу, що потребують негайної реставрації, що мало би полегшити пошук необхідних коштів. Проте станом на сьогодні замок досі зачинений «на реставраційно-відновлювальні роботи», на які у держави немає коштів. Для огляду туристам доступні лише навколишні території та фасад.

Зважаючи на унікальність і значимість цього об’єкту, пропоную провести відкрите обговорення УСІХ існуючих можливих ПРОЕКТІВ (включно з ймовірною передачею у концесію), і лише після того, як фахівці та експерти не лише Львівщини, а усієї України дійдуть спільного оптимального рішення, львівська влада і Міністерство культури повинні погодити це рішення.

Нині ж міністр культури і голова Львівської ОДА мають поінформувати про ситуацію довкола Підгорецького замку, бо долю пам’ятки такого рівня повинні вирішувати фахівці та громадськість, а не кілька чиновників!

tomenko-1Микола Томенко, ініціатор на організатор акції «7 чудес України», громадський та політичний діяч України

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути