chrome firefox opera safari iexplorer

На реставрацію Підгорецького замку необхідно 60 млн грн

09 серпня 2011 о 10:51

Хто врятує унікальний Підгорецький замок на Львівщині? Його проектували француз та італієць. А реставруватимуть – англійці. Вони вже приїхали до України, щоб здійснити експертизу, повідомляє «Новий канал».

За словами англійців, реставрація унікальної історичної пам’ятки стане державі або меценатам у шістдесят мільйонів гривень.

Схожого за архітектурою замку не те що в Україні – у всій Східній Європі немає. Спроектувати його перший власник замку, коронний гетьман коронного гетьмана Станіслав Конєцпольський, запросив француза Гійома Левассера де Боплана та італійця Андреа дель Аква.

Значних руйнувань замок зазнав у радянський період. За останні півсотні літ у замку відновили хіба що покрівлю.

До Підгорецького замку понад 200 років приїздили королі зі всієї Європи. Нинішні перспективи для його використання не гірші, кажуть британські експерти.

Ноел Вайл, експрт з мистецтва «Велика Британія: «Подібні замки ми вже реставрували в Англії, їх дуже дорого утримувати, але власники намагаються вигадати щось, щоб допомагало зібрати кошти. У деяких замках проводять концерти, у інших – прогулянки на конях, є багато розваг для дітей».

Завдяки подібним пам’яткам стають відомими і розвиваються цілі міста – каже Джон Елсом, директор мистецької консалтингової компанії «Велика Британія». Консультаціями його компанії вже скористалися уряди Польщі, Болгарії, Румунії, Угорщини і навіть Китаю.

В Україну британців запросив і оплатив експертизу Благодійний фонд «Підгорецький замок». Зараз фонд збирає робочу групу,щоб створити такий проект, який зможе залучити до реставрації замку вищу лігу меценатів. Від офіційного Києва чекають дієвої державної програми, такої, яка не застрягне у державних кабінетах.

Довідка

Підгорецький замок — пам'ятка архітектури епохи Ренесансу, що стоїть у селі Підгірці Бродівського району Львівської області.

Замок було збудовано протягом 1635—1640 років, він є одним із найкращих в Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями.

Підгорецький замок розташований на висоті 399 м над рівнем моря, біля підніжжя якого починається долина річки Стир. Південна частина плато у цьому місці рівнинна, саме в її бік спрямовані укріплення замку і в'їзна брама, а в сторону долини — палац, з вікон якого відкривається чудовий краєвид. Під час хорошої погоди місцевість проглядається на десятки кілометрів.

Замок має форму квадрата, сторона якого дорівнює приблизно 100 метрів. На його рогах розташовані п'ятикутні бастіони.

Підгорецький замок бере участь у всеукраїнській акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци».

«Рідна країна»

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути