chrome firefox opera safari iexplorer

У Підгорецькому замку створять чергову резиденцію Президента?

28 вересня 2011 о 18:12

За дорученням Президента України Віктора Януковича у Кабінеті Міністрів України зараз розглядається можливість створення урядової резиденції у Підгорецькому замку на Львівщині. Про це під час прес-туру «Золота підкова Львівщини» повідомив голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк, передає кореспондент УНН.

«Сподіваємось, що це дасть можливість профінансувати реставраційні роботи у замку. У сьогоднішній прес-тур я запросив багатьох чиновників, від яких залежить виконання цих робіт. Я хочу, щоб вони побачили замки не з боку державних мужів, а зі сторони громадян України», — сказав М.Цимбалюк.

Голова ЛОДА спільно із директором Львівської галереї мистецтв Борисом Возницьким оглянув Музей-заповідник «Олеський замок».

За словами Б.Возницького, свого часу було вирішено покрити замок гонтою, яку потрібно змінювати кожні 25 років, проте грошей вистачило лише на покриття половини даху.

М.Цимбалюк за підсумками прес-туру зазначив, що на Львівщині зберігається велика історична цінність, які Б.Возницький не лише зберігає, але й відтворює та повертає в Україну.

Він подякував Герою України за цю роботу, а також за сьогоднішній прес-тур замками Львівщини. «Ми будемо молити Бога, щоб так невтомно працювали ще багато років», — сказав М.Цимбалюк.

Довідка

Підгорецький замок — один з найкращих у Європі зразків поєднання ренесансного палацу з бастіонними укріпленнями. Палац називали «польським Версалем». А Підгорецький парк належить до пам'яток садово-паркового мистецтва державного значення.

До замкового комплексу входять: палац, оточений бастіонними укріпленнями, валами, ровами, чудовим парком, що знаходиться на декількох терасах і є пам'яткою садово-паркового мистецтва державного значення, римо-католицький костел XVIII ст. та заїжджий двір.
Підгорецький замок був споруджений у XVII ст. французьким інженером Бопланом. Цей замок більше схожий на палац, ніж на фортецю, і різко контрастує з суворими, войовничими форпостами Поділля.

Саме цю споруду зробили Лувром, коли знімали усім відомий пригодницький фільм «Д'Артаньян і три мушкетери». Тут проходили різні частини «Марлезонського балету» і саме сюди Д'Артаньян привіз підвіски від герцога Бекінгема.

В 1940 році в Підгорецькому замку був створений державний музей, колекції якого під час окупації пограбували фашисти. Після війни будову замку передали Міністерству охорони здоров'я, після чого в ньому створили туберкульозну лікарню, а твори мистецтва, які залишилися, передали до Львівської галереї мистецтв.

На сьогоднішній день у Підгорецькому замку – музей, де проводять реставраційні роботи.

* За матеріалами 7chudes.in.ua

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути