chrome firefox opera safari iexplorer

Купівельна спроможність українців виявилася найнижчою в Європі

15 листопада 2016 о 12:55

Україна виявилася країною Європи із найнижчою купівельною спроможністю на душу населення.

Пересічний українець після обов'язкових платежів має у 80 разів менше грошей за жителя лідера рейтингу, Ліхтенштейну. Там мешканець у середньому на рік може витратити 63 тисячі євро.

Про це йдеться у дослідженні компанії GfK, повідомляє www.dw.com.

Дослідження враховує номінальні показники без поправок на інфляцію.

За підрахунками аналітиків, у 2016 році загалом європейські споживачі у 42 країнах розпоряджалися близько 9,18 трильйона євро. Окрім Ліхтенштейну, найвищі показники — у Швейцарії та Люксембургу, найнижчі — у Білорусі, Молдові та Україні.

Середнє номінальне зростання серед досліджених держав становило близько 0,3 відсотка, утім, кілька країн показали збільшення на понад п'ять відсотків. Серед них — Болгарія, Румунія, Естонія, Словаччина та Латвія.

Німеччина у рейтингу посіла дев'яту позицію.

У топ-10 також увійшли Норвегія, Ісландія, Данія, Австрія та Швеція. Великобританія з шостого місця минулоріч опустилася на десяте.

Дослідники відзначили, що жителі чотирьох найбільших країн — Німеччини, Великобританії, Франції та Італії — становлять 40 відсотків населення Європи, але мають 60 відсотків усієї купівельної спроможності континенту. Ліхтенштейн та Швейцарія значно відрізняються від середнього показника у Європі — у них купівельна спроможність у 3-4 рази вища.

Дослідники розраховували дохід на душу населення після оподаткування та обов'язкових платежів, з урахуванням допомоги від держави та інших виплат. Усі показники перераховували в євро.

Розділи: Суспільство

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути