chrome firefox opera safari iexplorer

Чергова спроба знищити українську культуру: жертвою може стати унікальний архів-музей

22 червня 2017 о 15:03

Українське владі зайве. Воно нагадує їй, владі, що вона зовсім не українська. Тепер під прицілом опинилися  музеї.

Раз-по-раз надходять тривожні сигнали про «виселення» чергової музейної установи. Свого часу гучний скандал розгорівся навколо втрати частини фондів Музею історії Києва  під час їхньої «передислокації». Нещодавно суспільство вразило намагання викинути на вулицю Музей Української Революції під  приводом ремонту Будинку вчителя. (До речі, на запит лідера «Рідної країни» Миколи Томенка стосовно подальшої долі цього музею, з апарату Київміськдержадміністрації надійшла така гидомирна радянсько-бюрократична відписка, що аж з душі верне).

Не встигли оговтатися (хоч і тренують нас владці не перший рік, та все якось важко звикнути до чиновницького цинізму) — аж тут  іще новина: Міністерство культури та Фонд державного майна позбавляють приміщення Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України (ЦДАМЛМ).

Під загрозою знищення опинилося найбільше у Європі, унікальне архівосховище літературно-мистецьких цінностей, де зберігаються майже 1300 особистих фондів українських діячів культури та мистецтв і 123 фонди фонди установ та організацій загальнонаціонального значення.

Серед них — рукописи Тараса Шевченка й Івана Франка; листи І.Нечуя-Левицького та М.Черемшини; матеріали фондів автора першого Словника української мови Б.Грінченка, історика М.Аркаса, композитора К.Стеценка, художників Ю.Маковського, І.Їжакевича й родинні фонди архітекторів Беретті; документи відомих митців з української діаспори – Віри Вовк, Яра Славутича, Івана Багряного; документовані історії українських театрів і творчих спілок…

Загалом 308 721 одиниця зберігання. 1,5млн. документів, близько 110,5тисяч  примірників книг та брошур, майже 90 тисяч примірників періодичних видань, понад 12 тисяч музейних предметів; постійно діюча експозиція «Із скарбів архіву-музею», до якої входить 11 меморіальних кабінетів українських діячів культури; читальня площею понад 70 квадратних метрів…

Суть справи: як зазначає директор архіву-музею О.Чижова у зверненні до спікера парламенту А.Парубія, Міністерство культури і Фонд державного майна України повідомили  Державну архівну службу України та ЦДАМЛМ «…щодо недоцільності продовження договору оренди, укладеного між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по м. Києву та ЦДАМЛМ України на державне нерухоме майно – пам'ятку архітектури XVIII ст. «Бурсу» площею 3691,00 кв. м., розташовану за адресою м. Київ, вул. Володимирська, 22-а, що перебуває на балансі Національного заповідника «Софія Київська».     

На лист Держархівслужби до Фонду держмайна про цю гостру проблему останній запропонував музеєві-архіву вільні приміщення. Без опалення, зі стінами та підлогою, порослими грибком, практично у аварійному стані, та ще й поруч із виробництвом – у повітрі висять шкідливі домішки, пил тощо. До того ж – неподільні, цілісні фонди  пропонується «розтягти» по різних місцях, позаяк у жодному із запропонованих приміщень вони не вміщаються.

Нагадаємо, що  ст. 14 Закону України «Про музеї та музейну справу» зазначає: «Приміщення музеїв, що є у державній чи комунальній власності, передаються їм на праві оперативного управління. Воно може бути вилучене лише за умови надання музею іншого рівноцінного приміщення» (Підкреслення моє, — О.Б.)

Рівноцінне приміщення є: на вул.Солом’янській, 24, у новому корпусі комплексу центральних державних архівних установ. Але воно побудоване десь на 70 -80%. Отже, влада має подбати про термінове фінансування робіт, аби найближчим часом їх завершити. А до того, вочевидь, мусить дати музеєві спокій і не ганьбитися перед світом, знищуючи єдину в
Європі таку установу.

М.Жулинський, Д.Павличко, І.Дзюба, В. Яворівський, М.Вантух, В.Шкляр, Лариса Кадочникова, Раїса Недашківська, М. Скорик, Є.Станкович, інші відомі діячі культури, митці, керівники творчих колективів та музеїв, профільних вишів звернулися до Президента України П.Порошенка, Прем’єр-міністра В.Гройсмана, Голови Верховної Ради А.Парубія з проханням подбати про забезпечення ЦДАМЛМ приміщенням, придатним для зберігання документів і музейних предметів.

На захист архіву-музею став Громадський рух «Рідна країна». Його лідер Микола Томенко у зверненні до міністра культури України Є.Нищука вимагає негайно втрутитися в ситуацію, щоб запобігти порушенню законодавства й не допустити руйнації осердя історичної пам’яті українського народу.

Олена Бондаренко, Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути