За рік «індекс салату» Олів'є "в Україні зріс на 26%. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив аграрний експерт, голова Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
«Рецепт салату „Олів'є“ беремо найдоступніший: відварну картоплю – 600 г, відварна морква – 250 г, цибуля – 200 г, варена ковбаса – 600 г, яйця – 5 шт., солоні огірки – 500 г, консервований зелений горошок – банку 420 г, майонез – упаковка 270 г», – написав Дорошенко.
Експерт нагадав, що, за даними Держстату, станом на 21 листопада 2016 року це продукти коштували:
- картопля – 2,9 грн за 600 г;
- морква – 1 грн за 250 г;
- цибуля – 80 коп. за 200 г;
- варена ковбаса – 35,8 грн за 600 г;
- яйця – 9,7 грн за 5 шт;
- солоно-мариновані огірки – 15,3 грн за 500 г;
- консервований зелений горошок – 21,2 грн;
- майонез – 14,3 грн.
«Тобто 2016 року приготування майже 3 кг салату» Олів'є" обійшлося в 101 грн", – підрахував Дорошенко.
Аналітик привів ціни і на 2017 рік:
- картопля – 3,5 грн за 600 г;
- морква – 1,6 грн за 250 г;
- цибуля – 1 грн за 200 г;
- варена ковбаса – 44,9 грн за 600 г;
- яйця – 11,9 грн за 5 шт;
- солоно-мариновані огірки – 24,3 грн;
- консервований зелений горошок – 23,6 грн;
- майонез – 16,7 грн.
«Тобто 2017 року, за місяць до новорічних свят, приготування майже 3 кг салату „Олів'є“ коштує 127,5 грн. За рік салат „Олів'є“ подорожчав на 26,5 грн, або більш ніж на 26%», – резюмував Дорошенко.
Раніше стало відомо, скільки доведеться віддати за червону ікру на Новий рік: делікатес подорожчав на 45-50% порівняно з 2016 роком. При цьому минулого року в продажу були тільки залізні банки по 130 г. Але через подорожчання цього року більшість виробників вже почали випускати і зменшений варіант – по 100 г.