chrome firefox opera safari iexplorer

Ідеальна формула посту: як очистити душу і тіло їжею

22 лютого 2018 о 11:03

То що, квасолька, гриби, бобові, капуста, бурячок, гарбуз, гречка, рисок і яблучка?

Цей список можна продовжувати довго і натхненно, причому зі здивуванням відкривати для себе щось нове в цьому ряду, бо за святами, холодними днями, де хотілося чогось ситного і зігріваючого, трохи й призабулися деякі прості й корисні продукти. Почався Великий піст, і багато хто налаштований пройти його так, як записано у величних книгах.

Певна частина таких записів присвячена справді їжі, однак вона точно не превалює в літописах святих людей.

Там найчастіше говориться про чистоту душі й помислів, про духовний харч, про любов і доброту, яка кристалізувалася якраз у ці передвеликодні дні давним-давно, яку приніс тоді нам Спаситель.

Щодо харчування, то обмеження у них пов’язані з описами 40-денного посту Ісуса Христа з учнями в пустелі, з неймовірно важким Його шляхом, яким Він ніс нам спасіння.

Кваша і гурда

Під час Великого посту, за церковним статутом, забороняється вживання в їжу скоромних продуктів (тваринного походження) — м’яса, молока, яєць, риби.Крім того, з понеділка по п’ятницю, якщо на ці дні не припадає свято, не вживається й олія. Рибу можна вживати на Благовіщення Пресвятої Богородиці (7 квітня) і на Вербну неділю.По понеділках, середах і п’ятницях наші пращури готували холодну їжу без олії, у вівторок та четвер — гарячу їжу без олії.По суботах і неділях дозволялися олія і трохи виноградного вина. Раніше у Великий піст відмовлялися і від цукру, але сьогодні він дозволений.

Однак тим, хто не може дотримуватися посту повністю, від солодкого все ж було бажано відмовитися, аби хоч показати, що в чомусь у піст себе обмежуєш.

Можливо, хтось спробує приготувати дуже давню страву, яку практично нині не готують, але переповідають, що вона була дуже смачною. Це кваша — особливий вид давнього десерту.

Запарювали три види борошна: житнє, пшеничне, гречане, й додавали солоду. Схожа на кисіль маса, тепло накрита, встоювалася й починала бродити, головне, аби вона не перекисла.

Варили її на малому вогні, щоб не збігла. Вона набувала кисло-солодкого смаку і була дуже смачною.

І оскільки її вважали ласощами, квашу заборонялося готувати на першому тижні Великого посту. Ще з давніх-давен відома «гурда» — відварене конопляне насіння, затовчене сухими ягодами чорниці. Дієтологи, напевне, схвалили би цю корисну страву.

І хліб, і до хліба

Як на мене, «сталою величиною» у формулі ідеального посту є хліб. Він і борщ королем зробить, і суп набагато смачніший із ним, і салати з хлібом ідуть за милу душу, намазки, квасолеві чи горохові паштети з хрустким окрайцем — смачно ще й як!

Коли, як не в піст, навчитися (хто не вміє) випікати рум’яний пісний хліб із кунжутом? Печеться просто і швидко.Інгредієнти: склянка житнього борошна, 2 склянки пшеничного борошна, 300 мл теплої води, 12 г. свіжих дріжджів, столова ложка цукру і чайна ложка солі.Обидва види борошна просіяти в миску, вилити туди дріж­джі. Додати сіль і, поступово вливаючи воду, замісити тісто. Місити потрібно 7-10 хвилин. Тісто має вийти м’яким і гладким.
Миску змастити олією, з тіста сформувати кулю і перекласти його в миску. Накрити і поставити в тепле місце для вистоювання не менш як на півгодини. Тісто має збільшитися вдвічі. Деко застелити папером для випічки. Тісто ще раз злегка вимісити і сформувати хлібину, перепічку чи косичку. Викласти на деко, посипати кунжутом, накрити рушником і залишити ще на півгодинки.Випікати в розігрітій до 190 градусів духовці 25-30 хвилин. Це так урочисто — витягувати з духовки запашний рум’яний хліб! Декому він слугує самостійною стравою — з узваром, чаєм чи киселем.

А декому до хліба треба зварити бурячковий суп-пюре. Почистити 3 картоплини, цибулину, морквину, бурячок, 2 зубчики часнику.Моркву і буряк натерти на крупній тертці, цибулю, часник і картоплю нарізати.Часник подрібнити й обсмажити у 2 столових ложках олії, додати цибулю і смажити до золотистого кольору.Додати моркву з бурячком, чайну ложку цукру, чайну ложку яблучного оцту (або лимонного соку), перемішати, накрити кришкою і тушкувати 5-10 хвилин.В киплячий овочевий бульйон (1 л) покласти картоплю, закип’ятити і варити 5 хвилин. Додати тушковані овочі і варити разом 15 хвилин.Посолити, поперчити і вимкнути вогонь. Збити в блендері чи комбайні і подавати із зеленню.

І додати кумин

Звісно, до нашого хлібчика також «пасує» суп із сочевиці з нутом і гарбузом.Треба буде: 1 л овочевого бульйону, склянка сухої червоної сочевиці, 400 г. вареного або консервованого гороху нут, 500 г. гарбуза, морквина, цибулина, 20 г. кореня імбиру, кілька стебел кінзи, 2 столові ложки томатної пасти, 4 столові ложки лимонного соку, чайна ложка меленого кумину, оливкова олія, сіль, перець і жменя підсушеного арахісу.Гарбуз нарізати великими кубиками, цибулю — дрібними, моркву порізати скибочками, імбир натерти на дрібній тертці.У каструлю з товстим дном налити 2 столові ложки оливкової олії, розігріти на сильному вогні. Покласти цибулю, моркву, гарбуз та імбир і обсмажити. Додати кумин. Потім — томатну пасту, нут і сочевицю, влити бульйон. Довести до кипіння і варити до готовності сочевиці. Влити лимонний сік, посолити і поперчити, додати подрібнену кінзу. А в тарілочки — ще й арахіс.До нашого хліба добре підійдуть паштети з грибів, квасолі, горохові, овочеві. У наступних номерах «УМ» читайте рецепти цих смачних овочевих відкриттів.

Але у Великий піст необхідно особливо пам’ятати про духовний харч.Іоанн Златоуст так написав про мету посту: «Помиляється той, хто вважає, що піст — лише в утриманні від їжі. Істинний піст є віддаленням від зла, приборканням язика, віддаленням гніву, утихомирення похотей, припинення наклепів, обману та клятвопорушення. Прекрасний піст, тому що гріхи наші він пригнічує, як шкідливу траву, а правду, як цвіт, піднімає і вирощує... Ти постуєш? Нагодуй голодних, напої спраг­лих, відвідай хворих, не забудь в’язнів у темниці, пожалій змучених, утіш скорботних та тих, хто плаче, будь милосердним, лагідним, добрим, тихим, довготерпеливим, жалісливим, незлопам’ятним, благоговійним, істинним, благочестивим, щоб Бог прийняв і піст твій та щедро дарував плоди покаяння».

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути