chrome firefox opera safari iexplorer

1 червня — Міжнародний день захисту дітей

01 червня 2020 о 06:12
gazeta.lviv.ua

Трохи з історії свята і кілька порад, як виховати щасливу людину

Міжнародний день дітей (International children's Day) чи  Міжнародний день захисту дітей відзначають у світі від 1 червня 1925 р., коли рішення про це ухвалила Всесвітня конференція з питань безпеки та благополуччя дітей. 

  У листопаді 1949р. в Парижі  Міжнародна демократична федерація жінок офіційно затвердила  День захисту дітей та зсвідчила неухильне прагнення  боротися за сталий мир у світі як запоруку  щастя і всебічного розвитку майбутніх поколінь.

Організація Об’єднаних Націй оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності.

Україна офіційно відзначає День захисту дітей від 1998р.

Цього дня світова спільнота відзначає свої досягнення у боротьбі за дотримання прав дитини на життя, свободу, освіту, відпочинок та дозвілля; на захист від насильства та експлуатації, а також окреслює напрями подальшої роботи.

У листопаді 2019-го виповниться 20 років Конвенції ООН про права дітей. Її підписало понад 60 держав, закріпивши таким чином права дитини на рівні міжнародного права. 

Близько  20-25% населення у різних країнах становлять діти.  

Захист дітей від голоду, смертельних хвороб, військових конфліктів, насильства, неписьменності, інших небезпек — обов’язок урядів, міжнародних інституцій, громадських організацій.

Кожна доросла людина  має зробити все, щоб діти були щасливими, навчалися, займалися улюбленою справою, втілювали свої мрії, реалізували себе в житті.

До Міжнародного дня захисту дітей відбуваються різноманітні заходи: екскурсії, конкурси малюнків на асафальті, фестивалі, концерти.

Для фінансової підтримки благодійних проектів, придбання необхідних приладів для дитячих лікарень, лікування дітей проводяться  доброчинні  акції.   

День дитини – це також і свято матусь та батьків, дідусів та бабусь. Кожна і кожен з них прагнуть, аби їхнє дитя почувалося щасливим.

Пропонуємо вашій уввазі 10 правил, які допоможуть вашій дитині бути щасливою.

  1. Не марнуйте часу дитини. У ранньому дитинстві мозок найкраще сприймає нове, накопичує знання.
  2. 2. Виховуйте в дитині самоповагу. Розвивайте здібності, які відрізнятимуть її від інших, викликатимуть повагу і однолітків, і дорослих людей. Прищеплюйте дитині усвідомлення, що її благополуччя залежатиме від неї самої.
  3. Навчіть дитину спілкуванню. В його основі мають бути любов до батьків (вона дає відчуття захищеності); приязне ставлення до людей навколо (не тільки рідні та близьких); зовнішня привабливість (манери,одяг); спостерігання правильного спілкування (поведінка батьків, учителів, ровесників); висока самооцінка(дає відчуття впевненості в собі); достатній словниковий запас; уміння підтримувати розмову.

4.Пильнуйте, щоб дитина не стала залежною від телевізора чи комп’ютера: це гальмує розвиток лівої півкулі головного мозку, а отже, розвиток мови, що може згодом викликати проблеми у спілкуванні.   

  1. Виховуйте відповідальність і порядність. Закріплюйте гарні навички, карайте за негідні вчинки. Але прикладом відповідальності й порядності насамперед маєте бути ви самі.
  2. Плекайте у дитини повагу до своєї сім’ї. Діти виростуть люблячими, добрими та уважними до своїх рідних, якщо ви оточите їх турботою й ласкою. Дитина помічає і теплі усмішки, якими обмінюються дідусь та бабуся, і ніжні жести тата й мами, скеровані одне одному.
  3. Живіть у порядному оточенні. Друзі ваших дітей впливатимуть на їхні моральні орієнтири. У кожної дитини має бути хороший друг. Спрямовуйте і зміцнюйте таку дружбу.   
  4. 8. Будьте вимогливими. Але не будьте диктаторами. Для того, щоб діти виросли розумними і слухняними, треба роки праці й любові.
  5. Привчайте дитину працювати, але не змушуйте. Її життя має бути сповнене цікавих і корисних справ.
  6. Не робіть за дитину те, що вона може і має робити сама. Навчитися можна лише на власних досвіді й помилках.
Розділи: Суспільство

17 квітня

Інші дати
Григорій Давиденко
1921 – льотчик, учасник Другої світової війни, Герой Радянського Союзу. Здійснив 215 бойових вильотів, провів 13 повітряних боїв.
Розгорнути
Народився Микита Хрущов
(1894, с. Калинівка, Росія - 1971) – радянський державний діяч, керівник Комуністичної партії УРСР (1938 – 1947), перший секретар КПРС (1953—1964).
Цвіте терен, цвіте терен, А цвіт опадає. Хто в любові не знається - Той горя не знає. (Українська народна пісня)
Розгорнути