chrome firefox opera safari iexplorer

20 серпня 1939 року народився поет  і дисидент Тарас Мельничук

20 серпня 2020 о 11:11
msdnipro.com

Певно я син калини,

певно я син пшеничного колосу:

де б я не був, пізнаю Україну, 

мов кохану, по голосу… 

  Тарас Мельничук

Український поет Тарас  Мельничук народився в с.Уторопи Косівського району на Івано-Франківщині.   

По завершенні десятирічки працював коректором районної газети «Радянська Гуцульщина». Потім валив ліс у Комі АРСР, працював у шахті на Донбасі, служив у армії. 

1958р. вступив до Чернівецького університету. На третьому курсі поїхав будувати Криворізький гірничо-збагачувальний комбінат. Затим опинився у Красноярському краї — працював теслею на будівництві. 

1964р. поновив навчання в університеті. Менше ніж за два роки  був виключений – «не те» думав, і думки свої «не ті» озвучував, де заманеться. Працював у «районках»  Косова, Хотина, Верховини…

1967р. у видавництві «Карпати» вийшла друком перша поетична збірка Тараса Мельничука — «Несімо любов планеті». Того ж року вступив на заочне відділення Московського літінституту.

Підготував до друку другу збірку віршів — «Чага». Один примірник надіслав до видавництва «Карпати». Ще один –  Олесеві Гончару, який передав рукописа до «Радянського письменника». 24 січня 1972р., в розпал репресій     проти української інтелігенції, Тараса Мельничук був заарештований – за «антирадянщину» в рукописі збірки «Чага».  11 травня 1972р. судова колегія в кримінальних справах  Івано-Франківського обласного суду «…встановила: підсудний Мельничук Т.Ю., будучи незадоволеним радянською дійсністю по дріб'язкових мотивах особистого характеру, з метою підриву та ослаблення Радянської влади, незважаючи на неодноразові попередження його органами радянської держави, на протязі 1965-71 років виготовляв, зберігав та розповсюджував в усній та письмовій формі віршовані твори, в яких зводив злісний наклеп на радянський державний і суспільний лад, закликав до боротьби проти Радянської влади...» 

Мельничука Тараса Юрійовича  засудили до трьох років неволі у колонії суворого режиму. Карався у Пермських таборах, звільнився у  березні 1975-го. Перебував під наглядом КДБ.

Не розкаявся. Тож у квітні 1979р. – майстерна провокація гебістів і новий строк: 4 роки позбавлення волі за «вчинення опору працівникові міліції».

1982р. у видавництві «Смолоскип» (Канада) вийшла збірка віршів Т.Мельничука «Із-за ґрат». Автор на той час перебував у зоні.

Звільнившись, перебував під адміннаглядом. Безробіття, цькування з боку «органів», безпросвітність. Зблизився з чарчиною. Потрапив до спецлікарні в Джурові (вочевидь, «з подачі» КДБ). 1985р. з лікарні втік.  Розшукали і запроторили до «психушки». Вийшов на волю 27 квітня 1986-го. Мав опинитися на зоні втретє, та «завадила» Чорнобильська катастрофа, що на якийся відвернула увагу влади від полювання на інакодумців.  

1990р. у Великій Британії вийшла друком поетична збірка Тараса Мельничука «Строфи із Голгофи», тоді ж — у київському видавництві «Молодь» — збірка «Князь роси», яка через два роки була відзначена Шевченківською премією.

1994р. у Коломиї друкарня ім. Шухевича видала збірку поезій Т.Мельничука «Чага» — ту саму, яка послужила приводом для першого арешту автора.   

Тарас  Мельничук помер 29 березня 1995р. в Коломиї. Як і заповідав, похований у рідних  Уторопах, на Мальцевій горі. Там, де стояла батьківська хата, котру спалили негідники разом з поетовими рукописами.  Серед того, що залишилося – і ці рядки:  

 Я уставав. 

Вставав і жив.   

 Вставав я за живих і мертвих,

За кожне сонечко роси, —  

 Й вкраїнський не умер безсмертник,  

 Вкраїнська не погасла синь.

Підготувала Олена Бондаренко, 

Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути