chrome firefox opera safari iexplorer

Микола Томенко: Владні віп-прогульники мають бути покарані

31 січня 2019 о 13:59

Лідера Громадського руху «Рідна країна» Миколу Томенка обурила відсутність реагування з боку Центральної виборчої комісії стосовно так званого Форуму «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом», на якому Президент України П.Порошенко оголосив про своє рішення вдруге балотуватися.

«Цей захід був найбрутальнішим «святом адмінресурсу та владного цинізму», знущанням з українського народу. Я не пам`ятаю жодного випадку, коли під час виборчої кампанії в Україні скликали посеред робочого дня Генерального прокурора, Прем`єр-міністра, діючих міністрів, Голову Верховної Ради, голів обласних та районних адміністрацій, чиновників усіх рівнів, які на службових автомобілях, а за свідченнями журналістів – ще й оформивши за державні кошти собі відрядження – радісно і весело підтримували Президента на виборах, розказуючи, що він найкращий з усіх нині сущих, світило нації, – зазначив політик. – Знову ж таки, незрозуміло, чому ЦВК досі мовчить. Смішні «відмазки» на кшталт: «Чиновник  сходив у відпустку на 3 години, щоб відвідати захід Порошенка – брехня для ідіотів».

Микола Томенко переконаний, що громадськість, а також інші кандидати, повинні вимагати у Центрвиборчкому застосування адекватних санкцій до Порошенка, Генерального прокурора Луценка, Прем`єр-міністра Гройсмана, міністрів, які були присутні, голів обласних та районних адміністрацій і всього чиновництва.

«Порушивши українське законодавство, вони фактично втекли зі своїх робочих місць, аби взяти участь у незаконній передвиборчій агітації. Нагадаю, що, відповідно до Кодексу Законів про працю України, трудовий договір може бути розірвано в разі прогулу, в тому числі  – відсутності на роботі понад три години протягом робочого дня.

Звертаюся до всіх опозиційних кандидатів у президенти та їхніх команд: Анатолія Гриценка, Юлії Тимошенко, Романа Безсмертного та інших – із закликом вимагати невідкладного розгляду в ЦВК фактів порушення виборчого законодавства з боку Президента і високопосадовців. Путінським методам цинічного застосування адмінресурсу, які використовують Порошенко та його команда  – не місце в Україні», – сказав політик.

М.Томенко наголосив, що безкарність таких дій становить загрозу результатам майбутнього волевиявлення: «Якщо учасники цього «свята адмінресурсу та владного цинізму» не будуть притягнуті до відповідальності, можна бути певними, що президентські вибори в Україні вже сфальсифіковані, оскільки неважко уявити, з якою завзятістю працюватимуть на місцях підлеглі Генерального прокурора, Президента, Прем`єр-міністра і як нахабно вони  боротимуться за владу ще на 5 років. Владні віп-прогульники мають бути покарані, щоб у майбутньому ніхто не посмів  порушувати законодавство».

Довідка:

На думку експертів Громадського руху “Рідна країна”, під час Форуму “Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом” були порушені такі норми чинного законодавства:

 Закон України «Про вибори президента України»

Стаття 57. Строки проведення передвиборної агітації 

  1. Передвиборна агітація розпочинається кандидатом на пост Президента України наступного дня після дня його реєстрації Центральною виборчою комісією і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем виборів.

Пункт 4, частина 3, статті 56:

  1. Центральна виборча комісія оголошує попередження кандидату на пост Президента України та партії, яка його висунула, у разі:

4) якщо кандидат на пост Президента України, який займає посаду, у тому числі за сумісництвом, в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим чи в органах місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях, у військових формуваннях, утворених відповідно до законів України, залучав або використовував для проведення передвиборної агітації підлеглих йому осіб, службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи;

Пункт 2, частина 1, статті 64:

Стаття 64. Обмеження щодо ведення передвиборної агітації

  1. Участь у передвиборній агітації забороняється:

2) органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України).

 Закон України «Про державну службу»

Пункт 4, частина 3, статті 10:

Стаття 10. Політична неупередженість

  1. Державний службовець не має права:

4) залучати, використовуючи своє службове становище, державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, працівників бюджетної сфери, інших осіб до участі у передвиборній агітації, акціях та заходах, що організовуються політичними партіями.

 «Загальні правила етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування» затверджені Наказом Національного агентства України з питань державної служби

Пункт 2 Розділу ІІІ:

  1. Державному службовцю та посадовій особі місцевого самоврядування заборонено у будь-який спосіб використовувати своє службове становище в політичних цілях, у тому числі для залучення державних службовців, посадових осіб місцевого самоврядування, працівників бюджетної сфери та інших осіб до участі у передвиборній агітації, акціях та заходах, що організовуються політичними партіями.

 

Закон України «Про прокуратуру»

Пункт 6 частини 1 статті 3:

Стаття 3. Засади діяльності прокуратури

  1. Діяльність прокуратури ґрунтується на засадах:

6) політичної нейтральності прокуратури;

Частина 3, стаття 18:

Стаття 18. Вимоги щодо несумісності

  1. Прокурор не може належати до політичної партії, брати участь у політичних акціях, мітингах, страйках.

 

Кодекс Законів про працю України

Пункт 4 статті 40:

Стаття 40. Розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу

Трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом лише у випадках:

4) прогулу (в тому числі відсутності на роботі більше трьох годин протягом робочого дня) без поважних причин.

Розділи: Політика

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути