chrome firefox opera safari iexplorer

«ЕтноЛіто-2008: Івана Купала на Світязі»

21 вересня 2010 о 11:39

5-6 липня на озері Світязь, що на Волині, пройшов зініційований Миколою Томенком фестиваль „ЕтноЛіто: Івана Купала на Світязі”.
 
Учасники фестивалю стали свідками справжнього купальського дійства, національний колорит якому допомагали створювати відомі українські співачки Ірина Шинкарук, Антоніна Матвієнко та Наталка Карпа. На святі було і справжнє купальське вогнище, і віночки, і народні гуляння та співи. 
 
„Не даремно “ЕтноЛіто” у цьому році відбувається в такому мальовничому і знаному куточку, як озеро Світязь на Шацьких озерах, що відомо своєю унікальною красою та лікувальними властивостями. Це озеро також опинилося серед 21 претендента на звання „7 природних чудес України”, — зазначив голова Оргкомітету загальнонаціональної акції Микола Томенко.
 
Список цих фіналістів визначений із 100 претендентів на основі анкетування експертів – науковців та фахівців біологічних, геологічних, географічних факультетів провідних вузів України.
 
 
До топ-21 увійшли (за абеткою):
Асканія-Нова (біосферний заповідник, Херсонщина)
Базальтові стовпи (геологічний заказник, Рівненщина)
Балаклавська бухта з мисами Айя та Фіолент (АР Крим)
Буковинські водоспади (ландшафтний заказник, Буковина)
Говерла (гора, Івано-Франківщина)
Гранітно-степове Побужжя (регіонально-ландшафтний парк, Миколаївщина)
Деснянська оболонь (біля м. Новгород-Сіверський, Чернігівщина)
Дністровський каньйон (Вінницька, Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька обл.)
Дунайський біосферний заповідник (Одещина)
Кам’яні могили (заповідник, Донеччина)
Канівські гори (р. Дніпро, Черкащина)
Карадазький природний заповідник (АР Крим)
Кочубеївські дуби (Полтавщина)
Мармурова печера (АР Крим)
Олешківські піски (Херсонщина)
Оптимістична печера (Тернопільщина)
Подільські Товтри (національний природний парк, Хмельниччина)
Світязь (Озеро, Волинь)
Синевир (Озеро, Закарпаття)
Тустань. Урицькі скелі (Львівщина)
Яблуня-колонія (Сумщина)

За словами Миколи Томенка, до 21 напівфіналіста акції увійшли унікальні об’єкти української природи: і гори, і скелі, і печери, і річки, і озера, і водоспади, навіть найбільша у Європі пустеля. „Якщо аналізувати ці об’єкти за регіональною ознакою, то представлені майже усі області України. Українцям буде що вибрати, а іноземцям буде що подивитися", — вважає Микола Томенко.
 
Він повідомив, що 26 серпня, за результатами Інтернет-голосування та голосування експертів, Оргкомітет загальнонаціональної акції „7 природних чудес України” у Київській фортеці офіційно оголосить переможців. „Проте для мене як для організатора цієї акції не так важливо зараз, хто попаде у сімку переможців, як те, яким чином можна найкраще розкрити та показати українцям природний та туристичний потенціал усіх 21 об’єкта, які були обрані фахівцями зі 100 претендентів як найкрасивіші куточки нашої країни”, — зазначив Микола Томенко.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути