chrome firefox opera safari iexplorer

Закон України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв

19 вересня 2010 о 18:52

11 лютого 2010 року був офіційно оприлюднений та набув чинності Закон України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв».

Цей законодавчий акт, внесений до парламенту народними депутатами Миколою Томенком, Євгеном Сусловом та Наталією Королевською, був зареєстрований ще у грудні 2007 року. 5 березня 2009 р. він був прийнятий Верховною Радою у першому читанні, а 21 січня 2010 року — в другому читанні і в цілому як Закон. Президент України підписав його 5 лютого 2010 року.
Нижче подано основні положення та ключові новації, запроваджені змінами до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».
1. Вперше у вітчизняній законодавчій практиці слабоалкогольним напоям надано правовий статус алкогольних напоїв, на ці напої та на пиво були поширені визначені Законом для алкогольних напоїв обмеження щодо їх споживання та продажу. Зокрема:
 
— заборонено споживання пива (крім безалкогольного) та слабоалкогольних напоїв: у закладах охорони здоров'я; у навчальних та освітньо-виховних закладах; у громадському транспорті; на зупинках транспорту, у підземних переходах; у закладах культури; у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі); у ліфтах і таксофонах; на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках: у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ;
 
— заборонено продаж пива (крім безалкогольного) та слабоалкогольних напоїв: особами, які не досягли 18 років; особам, які не досягли 18 років; у приміщеннях та на території навчальних закладів ізакладів охорони здоров’я; у приміщеннях спеціалізованих торговельних організацій, що здійснюють торгівлю товарами дитячого асортименту або спортивними товарами, а також у відповідних відділах (секціях) універсальних торговельних організацій; у закритих спортивних спорудах (крім пива у пластиковій тарі); у торгових автоматах; на полицях самообслуговування (крім тютюнових виробів у блоках та алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива); з рук; у невизначених для цього місцях торгівлі.
 
2. Введено більш жорсткі вимоги щодо розміщення попереджень про шкоду куріння на упаковках тютюнових виробів та у місцях для куріння. Запроваджено додаткові заборони щодо продажу та споживання тютюнових виробів. Зокрема:
 
— продаж та споживання тютюнових виробів заборонено у тих місцях, де заборонено продаж та споживання алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива;
 
— заборонено куріння тютюнових виробів: у ліфтах і таксофонах; у закладах охорони здоров'я; у навчальних та освітньо-виховних закладах; на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках; у під’їздах житлових будинків; у підземних переходах; у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення);
 
— крім спеціально відведених для цього місць куріння також заборонено: у закладах громадського харчування; у приміщеннях органів державної влади та органів місцевого самоврядування, інших державних установ; у приміщеннях закладів культури; у приміщеннях закритих спортивних споруд; у приміщеннях підприємств, установ та організацій всіх форм власності;
 
-заборонено продаж тютюнових виробів поштучно (крім сигар) та в упаковках, що містять менше 20 сигарет.
 
3. Під час проведення масових заходів органам місцевого самоврядування надано право вводити додаткові заборони та обмеження щодо споживання пива (крім пива у пластиковій тарі), алкогольних, слабоалкогольних напоїв та куріння тютюнових виробів.
 
4. Продавців пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв або тютюнових виробів зобов’язано у випадку виникнення сумніву щодо досягнення покупцем 18-річного віку вимагати у нього відповідні документи, а у разі відмови – заборонено продавати відповідний товар такій особі.
 
5. Збільшено штрафні санкції за порушення вимог закону щодо обмеження продажу та споживання алкогольних, слабоалкогольних напоїв пива та тютюнових виробів.
 
6. До Кодексу України про адміністративні правопорушення внесено положення щодо адміністративної відповідальності осіб, що порушують вимоги законодавства щодо обмеження продажу та споживання алкогольних, слабоалкогольних напоїв пива та тютюнових виробів.
 
Законом запроваджено оптимальний варіант обмежень споживання та продажу слабоалкогольних напоїв та пива. Ці обмеження відповідають суспільним вимогам щодо державного захисту від розповсюдження алкоголізму та шкідливого впливу вільного продажу і споживання цих напоїв на дітей та молодь.
 
Водночас вони враховують об’єктивні потреби розвитку відповідних галузей виробництва та надання ім. можливості нормального збуту своєї продукції.
 
Відповідними компромісним рішеннями є, зокрема, надання права органам місцевого самоврядування тимчасово вводити більш жорсткі обмеження продажу та вживання алкогольних, слабоалкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів у місцях масових заходів замість розширення переліку місць, де продаж та споживання відповідної продукції заборонені постійно.
 
* Інформаційну довідку щодо порядку накладання та стягнення штрафних санкцій за порушення положень законодавства стосовно обмеження споживання та продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива можна знайти у Додатку на сайті 
http://polityka.in.ua/info/361.htm

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути