chrome firefox opera safari iexplorer

Художниця із Харкова опанувала унікальну методику малювання

26 жовтня 2010 о 11:48

Харків’янка Дар’я Пушанкіна пише картини фарбами на воді. Ця методика добре відома у Туреччині, має назву «ебру» і вважається національним видом мистецтва.

В Україні екзотичний вид живопису опанувала поки що лише вона, причому самотужки.

Замість полотна — корито, замість пензля — зубочистка. Для створення картин на воді потрібен спеціальний розчин, фарби та неабияке терпіння.

Спочатку Дар’я Пушанкіна малювала на піску. Була однією з перших в Україні, хто опанував піщану анімацію. Водні процедури далися складніше. Ділитися секретами мистецтва майстри не захотіли. Усі листи із проханнями підказати – лишились без відповіді. Тож довелось в методиці розбиратись самотужки. Тепер у харків’янки є власна рецептура виготовлення фарб і розчинів, яку вона ревно береже.

Дар’я Пушанкіна, художниця: «Когда говорят, секреты, и все такое, я теперь поняла, у меня тоже будет секрет, хотя я не жадная, на самом деле, все секретничают и я чуть-чуть». 

Експериментувати з палітрою Дарина продовжує і досі. Адже задуманий на старті малюнок, наприклад квітка або метелик, на фініші може перетворитися в щось абсолютно несподіване.

Дар’я Пушанкіна, художниця: “Интерес этого искусства в том, что какие-то образы сами появляются, и вот это может быть либо узор, либо сейчас начало получаться”. 

З третьої спроби художниці все ж таки вдається зобразити бажану квіточку. Тепер справа за малим: покласти на воду лист паперу і картина готова.

Як тільки майстриня вдосконалить техніку — візьметься за створення анімації – «Аліса в країні чудес». Перший в Україні водяний мультик обіцяє бути справжньою сенсацією.