chrome firefox opera safari iexplorer

Постанова про платні послуги для вишів, шкіл та дошкільних закладів діє

22 жовтня 2010 о 16:06

Історія з платними послугами, які можуть надавати навчальні заклади, триває ще з 1997 року. Нинішній уряд, зокрема, Міністр освіти, запропонував різні форми упорядкування цих платних послуг.

Як відомо, 21 жовтня Міністерство освіти і науки скасувало свій Наказ від 14 жовтня 2010 р. № 949 «Деякі питання виконання положень постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності».

Водночас, проблема полягає не в скасованому Наказі, який, фактично, зводився до необхідності навчальними закладами розмітити інформацію щодо переліку платних освітніх та інших послуг, що надаються навчальним закладом, а в самій Постанові Кабінету Міністрів від 27 серпня 2010р. №796 та змінами від 12 жовтня 2010р. (нагадаємо, під тиском студентів в дану Постанову було внесено ряд змін, зокрема, скасовано шість пунктів та змінено два). Цю Постанову ніхто не скасовував, вона діє.

Проте нам варто вийти за межі дискусії про платні послуги для студентів. Не менш проблематичним залишається перелік платних послуг, що їх затверджено для шкіл чи дошкільних закладів. Зокрема, платні послуги у сфері охорони здоров'я, відпочинку, дозвілля, оздоровлення, туризму, фізичної культури та спорту.

Серед них «…забезпечення проживання, відпочинку та оздоровлення у дитячо-юнацьких, спортивно-оздоровчих таборах, санаторіях-профілакторіях, пансіонатах, на базах туризму та відпочинку; проведення групових та індивідуальних занять з фізичної культури та спорту з використанням відповідної матеріально-технічної бази навчальних закладів, якщо це не передбачено навчальними планами та не належить до діяльності, що фінансується за рахунок коштів загального фонду державного та місцевих бюджетів; надання у тимчасове користування спортивного інвентарю та обладнання, якщо це не передбачено навчальними планами та не належить до діяльності, що фінансується за рахунок коштів загального фонду державного та місцевих бюджетів; організація, проведення спортивних, фізкультурно-оздоровчих заходів (у тому числі міжнародних) з використанням відповідної матеріально-технічної бази навчальних закладів, якщо це не передбачено навчальними планами та не належить до діяльності, що фінансується за рахунок коштів загального фонду державного та місцевих бюджетів; організація, проведення індивідуальних екскурсій для відвідувачів та організованих груп у структурних підрозділах навчальних закладів (музеях, ботанічних садах, заповідниках тощо)».

Фактично, це означає, що школярі, а особливо у сільській місцевості, не матимуть можливості безоплатно займатися в гуртках, фізкультурою та спортом в спортивних залах шкіл тощо.

Щоб зрозуміти, які послуги надаватимуться навчальним закладами на платній основі, варто ознайомитися з повним текстом Постанови Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. N 796 «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності (Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 939 ( 939-2010-п ) від 12.10.2010).

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути