chrome firefox opera safari iexplorer

У Львові відкрили парк замків та оборонних споруд у мініатюрі

15 жовтня 2010 о 20:11

Перший у Західній Україні парк фортифікаційних споруд у мініатюрі відкрили в подвір’ї Палацу Потоцьких у Львові. Дев'ять мініатюрних копій протягом року створював реконструктор старовини Ігор Качор. Серед церков та фортець є й ті, яких уже не існує. Дослідник відновлював їх за старовинними описами та малюнками.

Високий замок у Львові — чи не найулюбленіша копія Ігоря Качора. Тепер, каже майстер, будь-хто зможе побачити, який вигляд мала фортеця насправді. Реконструктор витратив чимало часу, щоб дослідити справжні розміри замку, адже копії в парку мають бути зроблені в єдиному масштабі.

Ігор Качор, реконструктор старовини: «В парках-мініатюр світових загальноприйнятий масштаб 1 до 25. Тут в нас є в два рази менший масштаб. Тут, бачите, від території залежить — для тої території більший масштаб не відповідав би, він би тут не помістився просто».

Головна відмінність, яка вирізняє львівський парк від інших європейських, це те, що кожна споруда вибудована, як і справжні фортеці — з міді, цементу та гравію. Директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький, на території якої розташувався парк, каже — є в них макети білоруських і польських замків, проте найбільшої уваги заслуговують вітчизняні зразки фортифікаційного мистецтва. Наприклад — православна церква 15 сторіччя з подільського села Сутківці.

Борис Возницький, директор Львівської галереї мистецтв: «Церква в Сутківцях є то одна з перлин оборонної архітектури церковної, в церкві бійниці скрізь. Це оборонялися, бо треба було оборонятися і з Сходу, і з Заходу».

Ініціатори кажуть — не обійшли увагою і людей з вадами зору. Навесні, коли закінчать облаштовувати парк, незрячі зможуть на дотик відчути усю архітектурну велич фортифікаційних споруд.

Юрій Гнатковський, ініціатор створення парку: «В багатьох європейських країнах в багатьох містах перед входом на якусь площу представлено ту площу в мініатюрі і дуже багато незрячих туристів, або незрячих горожан можуть підійти і попробувати архітектуру площі руками».

Реконтруктори мріють поповнити парк ще щонайменше двадцятьма експонатами, створеними за ескізами Ігоря Качора. Але на заваді брак коштів. Адже кожна зменшена модель замку коштує від 10 до 25 тисяч гривень.

Олександр Ваврищук, Євген Радіон, Львів, 5 канал

Фото з сайту http://eurorukh.lviv.ua

23 квітня

Інші дати
Народився Василь Земляк (Вацик)
(1923, - с. Конюшівка Вінницької обл. - 1977) - український письменник, видавець, кіносценарист.  Найбільше визнання здобула дилогія "Лебедина зграя" (фільм "Вавилон - ХХ") і "Зелені млини".
Розгорнути
Народився Григорій Тютюнник
(1920, с.Шипівка Полтавська область – 1961) - український письменник. Автор роману «Вир».
«Кажуть, що дуже мудрий чоловік оту всю техніку військову видумав. А я мислю так, що якби найшовся такий, що все оте попалив, той був би наймудріший...» (Григорій Тютюнник
Розгорнути
Народився Іван Шмальгаузен
(1884, м. Київ - 1963) - біолог. Всесвітньо відомий теоретик еволюційного вчення XX ст.
Розгорнути