chrome firefox opera safari iexplorer

Замість кінотеатру «Жовтень» — Будинок молоді?

27 жовтня 2010 о 13:44

Міністерство у справах сім'ї, молоді та спорту має намір закрити кінотеатр «Жовтень» і в його приміщенні створити «Будинок молоді». Про це в ході зустрічі з лідерами всеукраїнських молодіжних та дитячих громадських організацій повідомив міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін.

Для цього Міністерство вже звернулося до керівництва Київської міської держадміністрації з пропозицією передати Державне комунальне підприємство «Кінотеатр «Жовтень» у сферу його управління.

Ця споруда розглядається міністерством поряд з варіантами на території Київського радіозаводу. «Ми виходимо на міську адміністрацію Києва щодо другого об'єкта під «Будинок молоді» — це кінотеатр «Жовтень». Зараз ведемо перемовини, думаю, все має вийти», — сказав міністр. Щоправда, чому погляди міністерства зупинилися саме на цій споруді, чиновник не пояснив.

Наміри міністерства дивують колектив «Жовтня». «Ніхто не має права посягати на кінотеатр. Товариство «Кіноман» є орендарем цілісного майнового комплексу кінотеатру «Жовтень» до 2020 року. Тим більше у нас є державний акт на землю, це також дає нам підстави тут бути абсолютно на законних правах» — наголошує заступник директора, головний інженер «Жовтня» Лідія Коропа.

Зі слів представника кінотеатру, з 2002 року його вже двічі пробували прибрати до рук. «Якщо вони зазіхають на таке приміщення, не знаю, може це на землю, може ще на щось, але кінотеатр «Жовтень» — це діючий успішний кінотеатр і його відвідуваність та кількість сплачених податків говорять самі за себе».

Лідія Коропа каже, що «Жовтень» — один з двох кінотеатрів в Україні, які прийняті до Міжнародної асоціації «Європа-сінемас» (Europa Cinemas – авт.). За минулий рік його відвідало близько двохсот тисяч глядачів. «У 2009 році ми здали сплачених підприємством податків і зборів на 1 млн 675 гривень. Зарплата минулого року становила 2600 гривень… Зараз це п’ятизальний по сучасному обладнаний кінотеатр».

«Коли ми прийшли у 2002 році з Людмилою Борисівною Горделадзе, тут був тільки один кінозал, який не діяв, і нічний зал «Алькапоне», — каже заступник директора «Жовтня». — Крім того, ми постійно проводимо фестивальні покази. На наступний рік кінотеатру виповниться 80 років. У нас є меморіальна дошка Бондарчуку, встановлювати яку в минулому році допомагала… Партія регіонів. Я взагалі не знаю, чому вони зазіхають на таке приміщення».

Рішення про передачу кінотеатру з комунальної у державну власність має пройти певні комісії і засідання Київради, – каже голова комісії Київради з питань культури і туризму Олександр Бригинець. Депутат Київради сподівається, що таку скандальну резонансну тему, як знищення закладу культури не підтримають ні в комісії з питань культури ні в комісії з питань власності. Тим паче, що кінотеатр «Жовтень» — це один з кінотеатрів, де проводиться багато мистецьких просунутих акцій. «Це не мертвий закинутий кінотеатр», — наголошує голова комісії.

За словами Бригинця, будинки молоді треба створювати не в забудованому центрі, а на околицях, де й справді бракує закладів культури. «Чому всі хочуть що-небудь робити обов’язково в центрі? У нас лівий берег взагалі немає ніяких соціальних об’єктів. В Дарницькому і Деснянському районі немає жодного театру. Я розумію, на Троєщину їхати важко, але на Харківському масиві, куди ходить метро, можна побудувати прекрасний центр Молоді і таким чином надати більший статус цьому району».

Голова комісії Київради з питань культури і туризму переконаний, що приміщення кінотеатру давно заслужило отримати статус пам’ятника культури саме як найстаріший кінотеатр. «У «Жовтні» варто було б відкрити музей кінофікації Києва, адже саме поняття кінотеатр зникає, а на зміну йому приходять зовсім інші комплекси», — сказав Олександр Бригинець.

Кінотеатр «Жовтень» вважається найдавнішим у Києві. Це перший заклад такого профілю, збудований у 1930 році ХХ століття. Перший кіносеанс у цьому будинку відбувся 29 січня 1931 року.

Катерина Качур

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути