В Енергодарі Запорізької області 16 жовтня кухарі місцевих дитсадків і шкіл зварили 1500 літрів козацького капусняку в одній каструлі – встановивши рекорд, який увійшов до Книги рекордів України.
За словами координатора оргкомітету Покровського ярмарку Дмитра Корнійця, для приготування «рекордного капусняку» потрібна була каструля місткістю 1,7 тис. літрів.
«Каструлю вагою в півтонни спеціально для приготування такої кількості традиційної козацької страви — капусняку під назвою — „Запорізький“, спеціально до Покровському ярмарку виготовили на одному з промпідприємств Енергодара.
У процесі приготування самого капусняку одночасно брали участь 35 кухарів з енергодарських дитсадків і шкіл, які використали для страви 380 кг картоплі, 460 кг квашеної капусти, 107 кг моркви, 43 кг пшона, 110 кг кореня петрушки, 110 кг цибулі, 70 кг — сала і 260 кг порібрини», — повідомив Д.Корнієць.
Сьогодні ж факт приготування 1500 літрів капусняку в одній каструлі був офіційно визнаний всеукраїнським рекордом — зафіксований і внесений до Книги рекордів України.
Аби з’їсти 4 300 порцій капусняку, яким частували безплатно, гостям Покровського ярмарку вистачило однієї години.