chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти саботує вивчення Голодомору у школах?

20 листопада 2010 о 19:37

Центр досліджень визвольного руху заявляє, що Міністерство науки і освіти не виконує власні рішення про повагу пам'яті жертв Голодомору 1932—1933 років.

Зокрема, Міністерство освіти та науки в 2010 році не направляло до навчальних закладів методичні рекомендації із проведення присвячених темі Голодомору «Уроків пам'яті», як це робилося в попередні роки.

Окрім того, в 2010 році Міносвіти не проводило щорічну Всеукраїнську краєзнавчу акцію учнівської та студентської молоді «Колосок пам'яті».

Центр досліджень визвольного руху звернув особливу увагу на те, що Міносвіти не виконує чинне розпорядження Кабінету Міністрів про затвердження плану заходів на 2009—2010 роки з ушанування пам'яті жертв Голодомору.

Так, відповідно до цього розпорядження, Міносвіти мало постійно проводити виставки, які висвітлюють події, пов'язані з геноцидом українців, забезпечувати поглиблене вивчання цієї теми в загальноосвітніх та вищих навчальних закладах, залучати школярів і студентів до пошукової та науково-дослідної діяльності та організовувати зустрічі тих, хто пережив Голодомор 1932—1933, з учнями та студентами.

У зв'язку із цим Громадський комітет з організації вшанування пам'яті жертв Голодомору 1932—1933 років закликав керівників освітніх установ і вчителів провести в поминальний тиждень 22-26 листопада «Урок пам'яті».

Також Комітет закликав громадян 27 листопада о 16:00 запалити свічу у пам'ять про жертв Голодомору.

Як відомо, щорічно в четверту суботу листопада в Україні відзначається День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій. В 2010 році цей день припадає на 27 листопада.

Джерело: "1+1"
Розділи: Новини освіти Освічена

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути