chrome firefox opera safari iexplorer

Проект «Браво Писанка»

21 листопада 2010 о 20:27

Писанки — вічне минуле і вічне майбутнє України

«Писанки-це неповторне багатство. Його треба берегти, як безцінний скарб. Нам слід пишатися ним перед усім світом» (О. Довженко).

Ці слова Олександра Довженка мають пряме відношення до проекту «Браво Писанка». Ідея та концепція цього проекту народилась у 2004 році у Світлани Борисенко, яка є засновником компанії UKRWEST LTD в Канаді.

Були зроблені дослідження на наявність відеоінформації про писанку в Інтернеті, результати яких виявилися невтішними. Не було знайдено жодних цікавих і різноманітних відеоматеріалів про писанки взагалі. Не вдалося знайти їх і у фондах бібліотек в Канаді чи на Україні. За роки незалежності на Україні не створено жодного фільму про писанки.

Чим більше вивчалося це питання, тим переконливішою ставала ідея показати і розказати про феномен України у відеозображеннях.

Ідею створення циклу «Браво Писанка» підтримала велика кількість людей і компаній, серед яких культурологічна фундація «Цинамоновий хрущ» і особисто один з її засновників Володимир Швадчак. Велику спонсорську допомогу надала компанія «Надія» в м. Івано-Франківськ, а також Онисько Алла Семенівна,президент Малої Академії ремесел та етнографії м. Івано-Франківська, яка приклала великих зусиль, щоб вчити дітей писати Писанки.

Група, яка безпосередньо працювала над циклом, була інтернаціональною. Загалом, цикл допомагали створювати багато писанкарів і людей, просто закоханих у писанку і про них згадано у титрах.

В 2010 році компанія UKRWEST LTD представила цикл на порталі Youtube.com під іменем MsPysanka для всіх, кому цікаві українські традиції, а також писанка як відомий шедевр України.

Робота над циклом мала просвітницьку мету. Цикл відеосюжетів про писанку вже багато років чекало суспільство, бо писанка — найпривабливіший бренд України, створений її народом. А поки живе писанка, житиме український дух.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути