chrome firefox opera safari iexplorer

Киянам покажуть гігантську писанку

09 серпня 2012 о 10:21

Гігантська писанка, яка цьогоріч прикрашала Соборну площу в Черкасах, незабаром вирушить до Києва, де представлятиме Черкащину на параді вишиванок, що відбудеться 24 серпня. Про це УНН повідомили у прес-службі Черкаської міськради.

Писанка, завбільшки 3 на 4 метри представить Черкаси на фестивалі писанок, що пройде в рамках всеукраїнського параду вишиванок-2012 на День незалежності в Києві. Заплановано, що оргкомітет фестивалю надасть старовинні підводи, на яких писанки з регіонів їхатимуть на параді вишиванок. Потім писанки встановлять на Співочому Полі, а після завершення урочистостей до Дня незалежності розписані макети яєць з усіх регіонів України виставлять як ландшафтні прикраси в Національному музеї архітектури та побуту в селищі Пирогове під Києвом, де вони й залишаться.

«На сьогодні писанка зберігається у приміщенні колишньої тютюнової фабрики: ми готуємо її до поїздки в Київ», – поділилася начальник управління культури та туризму Черкаського міськвиконкому Валентина Шепецька.

За її словами, після параду писанка вже не повернеться до Черкас, а «переїде» до музею під відкритим небом, що в Пироговому.

Нагадаємо, величезний пластиковий макет яйця Черкаси, як і решта областей України, отримали від оргкомітету фестивалю «Парад вишиванок». Воно зроблене зі скловолокна, з якого виготовляють яхти.

Розписувала черкаську писанку голова обласного осередку Національної спілки народних майстрів України, заслужений майстер народної творчості Ольга Мартинова.

Майстриня зізнається, що візерунок обирала, враховуючи його красу, символіку і те, який він матиме вигляд на величезній площі пластикового яйця. Для втілення взяла орнамент писанки, характерний для Маньківського району Черкаської області. У його символах закладено продовження роду, поєднання жіночого та чоловічого начал, багатства й родючості.

Як повідомляв УНН, свою писанку для участі у фестивалі «Парад вишиванок-2012» підготували й інші міста, зокрема Івано-Франківськ, де на Вічевому майдані священики освятили гігантську писанку перед тим, як відправити її до столиці.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути