chrome firefox opera safari iexplorer

Школярам викладатимуть «толерантну історію»?

11 листопада 2010 о 22:28

В Україні розпочалася реалізація проекту «Толерантність на уроках історії України», започаткованого благодійним фондом «Перше вересня».

Як повідомила на прес-конференції директор фонду «Перше вересня» Марина Мосієнко, в рамках проекту українським вчителям будуть запропоновані кілька сценаріїв викладання суперечливих моментів з історії України.

На її думку, однією з проблем викладання історії в школах є однобоке висвітлення історичних подій. М.Мосієнко вважає, що такий спосіб викладання формує нетолерантне ставлення дітей до представників інших релігій та національностей.

«Ми постараємося розробити курс, куди будуть включені найбільш складні дискусійні чи проблемні питання з історії України, з якими стикаються вчителі. Також ми розробимо певні сценарії щодо викладання цих тем», — відзначила директор фонду «Перше вересня».

У свою чергу, співорганізатор проекту, директор освітньої програми Міжнародного фонду «Відродження» Георгій Касьянов повідомив, що при підготовці проекту було організовано робочу групу, яка дала оцінку підручникам з історії України з позиції толерантності.

За його словами, в багатьох підручниках деякі історичні моменти не відповідають реальному стану речей. Зокрема, було виявлено протиставлення католицизму православ’ю, негатив щодо поляків, турків та росіян.

Проект здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Новий курс буде додано до програми перепідготовки вчителів у всіх українських ВНЗ.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути