chrome firefox opera safari iexplorer

З 1 грудня більшість ліків продаватимуть тільки за рецептом

24 листопада 2010 о 18:14

З першого грудня українців примусять купувати ліки тільки за рецептами. Таких препаратів буде 70%. До того ж, у приписах медиків зобов'яжуть указувати речовину, що діє, — латиною, а не назву препарату.

«З першого грудня буде рецептурний відпуск ліків», — наголосив міністр охорони здоров'я України Зиновій Митник.

За словами міністра, українців відучуватимуть самолікуватись, а медиків змусять пригадати латинь. Згодом у рецептах писатимуть не комерційну назву ліків, а речовину, що діє.

«У зв'язку з тим, що ми давно не виписували рецепти — ми втратили навички писати латиною і це навантаження на лікаря», — розповіла Ірина Пилипенко, завідувач дитячої поліклініки.

Як повідомили у міністерстві, рецепти виписуватимуть у двох примірниках. Один залишатиметься в аптеці і зберігатиметься там упродовж трьох місяців.

Експерти підкреслюють, що рецепт має бути юридичним документом, згодом і фінансовим. Так, з ним легше доводити помилки медиків.

Тому похід за знеболювальним чи антибіотиком з наступного місяця відбуватиметься лише через кабінет лікаря. Збільшення черг у лікарнях та поліклініках для міністра не аргумент.

Контроль за ліками посилюють, проте не уточнюють, якою буде відповідальність аптекарів за продаж ліків без рецепта.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути