chrome firefox opera safari iexplorer

Замок в Старому Селі на Львівщині віддали у концесію

11 листопада 2010 о 15:56

11 листопада голова Львівської ОДА Василь Горбаль підписав угоду про передачу в концесію терміном на 49 років замку в с. Старе Село Пустомитівського району, який є пам’яткою архітектури національного значення XVII століття.

Угоду підписано з концесіонером – генеральним директором ТзОВ «Кріс», власником мережі «Де Манджаро» Михайлом Рибою.

Істотними умовами договору є збереження об’єкту культурної спадщини, використання його у суспільних потребах.

Василь Горбаль наголосив, що було достатньо багато чуток щодо можливості передачі в концесію того чи іншого замку на Львівщині.

«Зокрема, була стаття в газеті „Сегодня“, що один з олігархів, який має бізнес в тому числі у Львівській області, викуповує замок, і щось там трапиться. І це було. Коли я вже розплутував цю ситуацію, виявилось, що один мій товариш був тут проїздом. Вийшов, покрутився там біля замку, і вже через тиждень з’явилась стаття. Сьогодні ми говоримо не про чутки, а про реальну ситуацію. Це відпрацьовувала поважна комісія, до якої увійшли представники громадських організацій, депутатського корпусу, сільської громади. Напрямок, який пропонувала громада, підтримується концесіонером. Складено чіткий жорсткий графік щодо умов», – розповів Горбаль.

Він зауважив, що хоча держава йде шляхом спрощення дозвільної документації і будуть «певні послаблення на державному рівні з точки зору нормативних документів», що має полегшити роботу концесіонера, обласна влада буде «всіляко сприяти тому, щоб було дотримано графік».

«В цьому зацікавлена і громада, і концесіонер», – додав Горбаль.

Своєю чергою Михайло Риба сказав: «Слава Богу, ми виграли конкурс. Це вперше я матиму такі тісні зв’язки щодо концесії, щодо відродження замку. Не йдеться про те, що ми зараз замок будемо будувати. Йдеться про те, щоб врятувати те, що залишилося. Якщо сказати, що він сьогодні знаходиться у складній ситуації, то це навіть замало».

Він зауважив, що має певний досвід зокрема щодо організації культурно-масових заходів, чотири рази – директором регіонального конкурсу «Червона рута», театр «Крива люфа», перший фестиваль «Золотий лев».

М.Риба зазначив, що наразі рано говорити точну суму, яку буде вкладено в замок.

Нагадаємо, раніше заступник голови Львівської облдержадміністрації Володимир Губицький інформував, що члени концесійної комісії прийняли рішення про підписання угоди із зацікавленим підприємцем про передачу в концесію терміном на 49 років замку в Старому Селі.

Був зареєстрований лише один претендент на концесію. Він і став переможцем конкурсу.

Довідка

Концесія — це надання з метою задоволення суспільних потреб уповноваженим органом державної влади чи органом місцевого самоврядування на підставі концесійного договору на платній та строковій основі вітчизняним або іноземним суб'єктам господарювання (концесіонерам) права на створення (будівництво) та/або управління (експлуатацію) об'єктом концесії за умови взяття концесіонером на себе відповідних зобов'язань, майнової відповідальності і підприємницького ризику.

Сфери господарювання, в яких дозволяється концесійна діяльність, об'єкти права державної або комунальної власності, що можуть надаватися в концесію, а також види підприємницької діяльності, які не дозволяється здійснювати на концесійній основі, визначаються законом.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути