chrome firefox opera safari iexplorer

Свірзький замок віддають у концесію. Охочих поки що немає

25 жовтня 2013 о 11:07

Львівська ОДА готує документи для оголошення конкурсу щодо передачі у концесію замку в с. Свірж Перемишлянського району Львівщини. Конкурс планують оголосити наприкінці цього або на початку наступного року.

Про це повідомив начальник відділу культурної спадщини та культурних цінностей ЛОДА Андрій Левик.

За його словами, до 1939 року Свірзький замок мав конкретних власників, потім там було правління колгоспу, колгоспні склади, розміщувалася школа механізаторів. Згодом палац передали в користування Спілці архітекторів України терміном на 49 років для облаштування там будинку творчості, однак проект як такий не відбувся.

Левик також зазначив, що задум щодо передачі замку у концесію виник кілька років тому.

«Спочатку Спілка архітекторів України погодила передачу замку в концесію з урахуванням певних умов, однак згодом відкликала це погодження. Питання зупинилося», – зазначив А. Левик.

За його словами, нинішній голова ЛОДА Віктор Шемчук підтримав ініціативу влади Перемишлянського району щодо передачі замку в концесію, триває підготовка документів для оголошення конкурсу, який планують провести наприкінці цього або на початку наступного року.

«На жаль, черги на те, щоб стати концесіонером, поки що немає. Наразі потенційних кандидатів нема. Ще ніхто не зголошувався», – констатував А. Левик.

Він зазначив, що основні вимоги до концесіонера – забезпечити збереження об’єкта, його автентичних елементів. Окрім того, йдеться про комплексний підхід, адже це не лише замок, а й 25 га землі, ставок.

Зі слів посадовця ЛОДА випливає, що очікують концесіонера з чималими статками. Адже для реставрації замку, який перебуває у плачевному стані, за оцінками А. Левика, потрібно 30-35 млн грн.

Джерело: ZIK
Розділи: Новини культури

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути