chrome firefox opera safari iexplorer

Замок у селі Свірж – унікальний ренесансний замок України

12 березня 2016 о 11:16

Замок розташований на захищеній ділянці мальовничої північно-східної околиці села. Схили пагорба круто обриваються на схід, північ і захід; з заходу біля його підніжжя розкинувся великий став; у давнину пагорб оточували болота.

З південного боку замок захищається широким і глибоким ровом. Перші згадки про мурований замок належать до XV ст., але від первісних споруд залишилися лише фрагменти мурів. Відомо, що замок перебудовувався у 1560 р. Сучасні замкові споруди походять з XVI-XVII ст., останню дату пов'язують з іменем військового інженера та архітектора П. Гродзицького. Під час Першої світової війни замок був дуже пошкоджений, у 1920 р його реставрували.

Замкові будівлі груттуються по периметру двох трапецієподібних у плані дворів: більшого — парадного, оточеного житловими корпусами, та вужчого — господарського, який має окремий в'їзд і розміщений відповідно до рельєфу нижче від першого. Розпланувально-просторова структура парадної частини замку характерна для ренесансних замків України. Особливу увагу приділено захисту та архітектурному оздобленню південного фронту замкової забудови.

Його фланкують дві триярусні, квадратні в плані наріжні оборонні башти, а в центрі знаходиться квадратна в плані в'їзна башта, до якої через рів веде довгий дерев'яний міст, у давнину — звідний. Четверта башта підноситься над північно-західним рогом житлового корпусу, а п'ята підсилює центр західного господарського корпусу. Перед північнимжитловим корпусом (з двору -одноповерховим, ззовні — двоповерховим) влаштовано широку терасу, до якої ведуть кам'яні сходи.

Вікна житлових корпусів, двері та портали в'їзної брами оздоблені білокам'яними різьбленими ренесансними обрамленнями. Над вікном 2-го ярусу зовнішнього фасаду південно-західної наріжної башти вміщено химерне зображення грифона, вирізьблене з каменю-вапняку. Замок у Свіржі належить до найяскравіших ренесансних оборонних споруд, створених на Львівщині у XVI-XVII ст.

Джерело: turystam.in.ua
Розділи: Туристичні новини

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути