chrome firefox opera safari iexplorer

Хто і на яких умовах може отримати державне житло

20 грудня 2010 о 20:12

Щоб зігрівати свою квартиру найперше потрібно, щоб ця квартира у вас була. Купити житло за нинішніми цінами у великих українських містах можуть собі дозволити хіба мільйонери — у прямому сенсі цього слова. Приміром, у Києві звичайна двокімнатна подалі від центру може затягнути на 80 тисяч доларів. Із зарплатою в 5 тисяч гривень — це 13 років роботи. За умови, що ви нічого не їсте і самі шиєте собі одяг. Подалі від столиці — ситуація не краща.

Квартир потребують сотні тисяч українців. У черзі на покращення житлових умов сьогодні стоять 1 мільйон 200 тисяч чоловік. Державні програми, які мали допомогти цю чергу скоротити, або забезпечували житлом вкрай повільно, або й зовсім не працювали. Однак зараз, з’явилась можливість державне житло таки отримати. Хто це може зробити і на яких умовах, з’ясувала Тетяна Мельниченко.

Для молоді теоретично існує пільговий молодіжний кредит. Щоправда, і там все не так просто. Як примусити державу сплатити хоча б частину вартості житла?

Про власну оселю сім'я Хархалісів із Закарпаття мріяла 7 років. За цей час повиростали діти і з'явилися нові. Житло за програмою молодіжного кредитування вони отримали лише тепер. У своє щастя і досі не вірять. Кажуть, на звичайний кредит у банку ніколи б не назбирали:

Іван Хархаліс, учасник програми молодіжного кредитування:

— Вигідніше було не відсотки платити, а винаймати квартиру — ті самі гроші.

Усі ці 7 років квартиру вони винаймали. З народженням третьої, а згодом і четвертої дитини Хархаліси опинилися першими в черзі на житло. Відтоді все змінилося.

Олена Хархаліс, учасниця програми молодіжного кредитування:

— Своя кімната, свої ліжка, не чужі меблі, а свої. Кожен має свій куточок.

Родина Руслана Носенка — одна з трьохсот вісімдесяти сімей Дніпропетровщини, яким за останні 12 років теж пощастило придбати житло за цією програмою. Вони чекали у черзі 7 років. Щоправда, молодим лікарям достатньо було однієї дитини, щоб отримати пільговий кр0едит.

Руслан Носенко, учасник програми молодіжного кредитування:

— 5000 грн. на то время было за квадратный метр. Вот 6% от этой суммы нужно было единоразово сразу же оплатить. Последующая сумма — на 30 лет. Поэтому в квартал получается до 2000 грн.

Катерина Носенко, учасниця програми молодіжного кредитування:

— У ребенка тут простор — может все, что хочеш делать. И грушу подвешиваем боксерскую.

Але ці родини скоріше виняток із правила. Цього року житло за молодіжним кредитом отримає лише 280 сімей. А в черзі таких — майже 12,5 тисяч.

За останні 6 років увага держави до цієї програми поступово зменшувалася, кажуть у молодіжному фонді. Аж поки торік фінансування взагалі не заморозили. Зараз його потрохи відновлюють.

Молодіжний кредит дають на житло під 3% на 30 років. За наявності дітей він узагалі безвідсотковий. При народженні кожної наступної дитини держава списує частину боргу. Умови дуже вигідні — але не для всіх. Вони розраховані на сім'ю, яка стоїть на квартирному обліку для покрарщення житлових умов і члени якої не старші 35-ти років.

Світлана Бодарацька за віком уже не потрапляє під молодіжну програму. Але у черзі на покращення житлових умов її сім'я уже 6 років. Та квартир, кажуть, немає. Тому шестеро людей уже котрий рік живуть у кімнаті 5 на 2 метри.

Світлана Бодарацька, мати чотирьох дітей:

— Тут сплять маленькі і ми спимо. Тут сплять старший син і старша дочка внизу. Молодша дочка ось тут робить уроки і місця самі бачите... І темно. Старший син підкладає дощечку під коліна і робить уроки наверху.

У такій тисняві діти не лише вчать уроки, а й навіть займаються спортом.

— У нас тут спортивная площадка — тут и папа и я, мы отжимаемся. У нас тут наши брусья — тут мы и отжимаемся и на брусьях качаемся тут, когда кровать розложим, я прес качаю вместе с папой.

У маленькій трикімнатній квартирі загалом живе 3 сім'ї. 12 душ — на одну кухню, ванну і туалет .

— То есть очередь занимается. Кто раньше встал — тот и сходил. Кухня тоже, мы по очереди готовим — выбираем время, кому когда удобно. Это наша канфорка, а это тимчасово наша — тимчасово не наша.

У фонді сприяння молодіжному житловому будівництву кажуть — зараз на квартирному обліку мільйон двісті тисяч сімей, які потребують покращення житлових умов. Черга тягнеться роками. Але вже з листопада з'явилася можливість хоч якось її зменшити — за рахунок програми «Доступне житло»

Ця програма передбачає субсидії від держави у розмірі 30%, за умови, що її учасники зможуть відразу внести 70%. Претендувати на «доступне житло» можуть не лише молоді сім'ї, а й будь-хто, хто стоїть на квартирній черзі, не залежно від віку.

Леонід Рисухін, голова правління молодіжного фонду:

— На першому етапі треба відокремити якраз тих людей, які мають 70%, і якщо сьогодні на черзі стоїть1 млн 200 тисяч сімей, то з цієї великої кількості тих, хто стоять на черзі, знайдуться люди, які мають таку змогу.

Стати на чергу теж може не кожен. Для цього треба, щоб житлоплоща на людину не перевищувала санітарну норму. (У Києві це лише 7,5 метрів на людину.) Або жити в гуртожитку чи в приміщенні, що не відповідає санітарним чи технічним нормам. Бути прописаним у квартирі щонайменше 5 років.

Тетяна Мельниченко, журналіст:

— Поки що цей будинок готовий лише на 80%, але вже за три місяці його обіцяють заселити. Усі його мешканці будуть учасниками програми доступне житло.

Ігор Кравченко, заступник директора департаменту комерційної нерухомості компанії-забудовника:

— В межах 140 квартир уже зайняті.

Владислав уперше побачить, як виглядатиме його майбутнє житло, тому фільмує усе для родини. Каже, на пільговій черзі вони вже 15 років. У маленькій трикімнатній квартирі жили вшістьох.

Владислав Робський, інженер, учасник програми «Доступне житло»:

— Фонд надав можливість придбати за програмою доступне житло квартиру 52,6 квадратних метри у іншій секції цієї будівлі.

Метражем та швидкістю робіт Владислав задоволений. Не натішиться, що кухня завбільшки з кімнату. Зізнається, гроші на житло шукали по всіх родичах.

Олег Присяжнюк, директор будівельної фірми:

— На цьому об’єкті ми використовуємо європейські технології по облаштуванні гіпсової штукатурки. Ми отримуємо ідеально рівну стіну.

Що роботи будуть якісні, у фонді теж не сумніваються. Кажуть: забудовників добирали дуже ретельно. І поки що працюють із майже повністю готовими будинками. Об'єкти ретельно перевіряє спеціальна комісія, а кошти перераховують поетапно, залежно від виконаних робіт.

Леонід Рисухін, голова правління молодіжного фонду:

— Через наші управління ми практично під рентгеном, як то кажуть, вивчили ці об’єкти з точки зору надійності забудовника і з точки зору наявності дозволу на будівництво відповідних ліцензій, відповідного фаху спеціалістів, які працюють. Ми гарантуємо, що ці об’єкти чисті з точки зору надійності вкладання коштів у ці забудови.

Але, наголошують у фонді, є певні нюанси. Субсидію надають на нормативну вартість житла. Приміром, у Києві це не більше як 7990 гривень за метр. Та й отримати її можна лише з розрахунку — 21 квадратний на людину + 10 метрів на сім'ю. При цьому зарплатня у майбутнього власника має бути не надто високою.

Сергій Комнатний, директор іпотечного центру фонду у м. Києві:

— Учасниками програми можуть бути люди, середній дохід яких не перевищує 4-кратного розміру доходу в даному регіоні.

Здавалося б сім'я з меншими доходами навряд чи може назбирати відразу 70% від вартості квартири, не маючи додаткових джерел фінансування.

Сергій Комнатний, директор іпотечногоцентру фонду у м. Києві:

— Тому вони мають можливість це житло продати — держава дасть субсидії купити більше житло.

Родині Світлани продавати нічого. І хоча подружжя пристойно заробляє, але сплатити одразу 70% від вартості квартири не може. Кажуть, банки, зважаючи на таку кількість дітей, дають кредит хіба що на побутову техніку.

Світлана Бодарацька, мати чотирьох дітей:

— Я трохи працюю, чоловік працює на 4 роботах — ми питаємось своїми силами, але в нас ніколи не буде можливості 70% заплатить за квартиру. Це нереальні гроші.

Тому цим сім'ям лишається тільки чекати. Раптом гасло «Все найкраще — дітям» знову стане актуальним, а черга на квартири почне рухатися не назад, а вперед.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути