chrome firefox opera safari iexplorer

Хто захистить українських дітей?

23 грудня 2010 о 15:59

27 лютого 2011 року виповнюється 20-ліття від часу ратифікації Україною Конвенції ООН про права дитини. Головне спрямування цього документу – забезпечення прав та інтересів дитини. Та чи виконує Україна як держава свої функції щодо захисту прав дітей?

Про недитячі проблеми українського дитинства йшлося під час парламентських слухань на тему: „Законодавче забезпечення та реальний стан дотримання прав дитини в Україні”.

Листи дітей до Омбудсмена

Як зазначила Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова, в її офісі створено механізм розгляду звернень від дітей – індивідуальних та колективних. Їх за останні три роки надіслали до Уповноваженого з прав людини майже вісім тисяч дітей.

Питання, з якими звертаються юні громадяни до Омбудсмена України, віддзеркалюють непросту соціально-економічну ситуацію суспільства. Насамперед – бідність, незабезпеченість житлом, недоступність освіти та відповідної медичної допомоги, виснажлива експлуатація та насильство дітей тощо.

Похідними бідності є дитяча безпритульність, агресивність та криміналізація дитячого середовища, використання дітей у „секс-індустрії”.

До речі, лише за останні п'ять років за умисні вбивства та замахи на них засуджені понад 500 неповнолітніх. Минулого року конфліктували із законом 13 тисяч дітей. Водночас завдяки послідовному здійсненню заходів щодо гуманізації каральної політики держави намітилася тенденція поступового зменшення кількості неповнолітніх, засуджених до позбавлення волі, причому з 2000 року — втричі.

Із занепокоєнням говорила Ніна Карпачова про сексуальне розбещення дітей та поширення порнографії із використанням образу дитини, що набуло в Україні загрозливих масштабів. Лише за останні п'ять років майже 3 тисячі осіб були засуджені за злочини проти статевої свободи та статевої недоторканості особи, де постраждалими були діти, а за ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічної продукції засуджені 1324 особи.

Однак в Україні немає статистичних даних щодо дітей, які стали жертвами сексуальної експлуатації і торгівлі людьми, зокрема щодо статі, віку та місцезнаходження дітей.

Омбудсман вважає також, що Україна має імплементувати до свого національного законодавства положення про кримінальну відповідальність клієнтів сексуальних послуг, як це вже зроблено, зокрема, у Швеції і Норвегії. Наполягаючи на необхідності невідкладної ратифікації Європейської конвенції про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення, Ніна Карпачова направила відповідне звернення Президентові України Віктору Януковичу.

Національне усиновлення в Україні нарешті перевищило іноземне

Разом з тим в Україні є й позитивні тенденції у забезпечені прав дитини. Зокрема, щодо усиновлення дітей-сиріт. Починаючи з 2006 року, національне усиновлення нарешті перевищило іноземне. Про це повідомив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.

Він нагадав, що свого часу йому вдалося переконати парламент, уряд і Президента обмежити дозвіл на усиновлення українських дітей іноземцями. Зокрема, був ухвалений закон, який забороняє всиновлювати наших дітей іноземцями, які не перебувають у шлюбі.

Водночас, на переконання віце-спікера, сьогодні варто зробити наступний крок в цьому напрямку. М.Томенко нагадав, що Верховна Рада у першому читанні ухвалила законопроект, яким пропонує або прискорити підписання міждержавних договорів про співробітництво з питань усиновлення, або не дозволяти усиновлення іноземцям тих країн, які не мають міждержавних договорів з Україною, оскільки за таких обставин Україна практично втрачає можливість контролювати долю українських дітей за кордоном.

Віце-спікер звернув увагу на проблему зменшення чисельності дітей, особливо в сільській місцевості. „І хоча за останні три роки спостерігається певна позитивна тенденція до підвищення народжуваності в Україні внаслідок заходів допомоги сім'ям при народженні дітей, однак у цілому чисельність населення в Україні не збільшується, а зменшується”, – підкреслив він.

Водночас заступник Голови ВР наголосив, що на сьогодні потрібно говорити не про збільшення кількості населення в Україні, а про підвищення якості життя дитини.

М.Томенко також висловив стурбованість тим, що в Україні нині зростає кількість дітей, народжених поза шлюбом. За його інформацією, поза шлюбом народжується зараз кожна п'ята дитина в Україні.

Інша проблема виховання дітей у сім’ях „заробітчан”, які на довгий час виїжджають за кордон, залишаючи дітей у плані виховання напризволяще. Деякі експерти зазначають, що майже 5 млн. наших співгромадян щороку виїжджають на заробітки за кордон.

Майя Заховайко для «Рідної країни»

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути