chrome firefox opera safari iexplorer

Мінсоцполітики перевірить долю усиновлених українських дітей

25 лютого 2013 о 10:09

Міністерство соціальної політики звернулося до МЗС з проханням терміново перевірити умови проживання більше 21 тис. українських дітей, усиновлених іноземними громадянами.

Однією з причин перевірки стала інформація про вбивство Ендрю Батлера. Він був усиновлений громадянами США в 2003 році в Донецькій області разом із ще двома дітьми і застрелений своїм прийомним батьком в 2011 році. Експерти стверджують, що повну інформацію про подальшу долю дітей допоможе отримати ратифікація Україною Гаазької конвенції з міжнародного усиновлення, пише «Коммерсант-Украина».

Зазначимо, інформація про загибель української дитини в США з'явилася тільки минулого тижня. Як повідомило виданню джерело, знайоме з ситуацією, посольство України в Сполучених Штатах вчасно не отримало інформацію про те, що трапилося, тому що останнім часом сім'я Батлер припинила надавати звіти про те, як живуть діти. Між тим, за законами України іноземні усиновителі повинні надавати подібні доповіді щорічно протягом перших трьох років, а потім раз на три роки до настання повноліття дитини.

Зараз на обліку в консульських установах більш ніж в 30 зарубіжних державах знаходиться 21 721 неповнолітня українська дитина. «На жаль, у деяких країнах показник подання звітів (про умови їхнього проживання.- ред.) дуже низький. Наприклад, у США він не перевищує 30%»,- заявила міністр соціальної політики Наталія Королевська. У цілому іноземні усиновителі недобросовісно вставляться до обов'язку звітувати про долю прийомних дітей.

Нещодавно представники МЗС повідомили, що до лютого 2013 року вони отримали лише 52% необхідних звітів з усіх країн, де проживають усиновлені діти. Уповноважений президента з прав дитини Юрій Павленко заявляв, що всі наявні в розпорядженні держави ресурси з контролю над долею усиновлених іноземцями дітей вже вичерпані.

«Україна не зможе досягти більшого в односторонньому порядку. Тому необхідно ратифікувати Конвенцію про захист дітей і співпрацю з питань міжнародного усиновлення (Гаазька конвенція.- ред.). Ми чітко прописали, що іноземцю можна буде усиновити дитину тільки за умови надання гарантій обов'язкового інформування про його долю»,- сказав Павленко.

У січні президент подав до парламенту законопроекти про ратифікацію Гаазької конвенції, а також відповідні зміни в законодавство. Примітно, що законопроект про ратифікацію конвенції вноситься до парламенту вже в шостий раз за останні сім років. Найбільш дискусійними положеннями є норми про діяльність акредитованих зарубіжних агенцій, які будуть допомагати готувати необхідні документи для усиновлення, і механізми контролю над подальшими долями дітей.

Народний депутат Ірина Геращенко («УДАР») нагадала, що ратифікацію Гаазької конвенції в минулому не підтримували саме представники Партії регіонів. Але сьогодні вони повинні проголосувати за цей документ, оскільки його вніс до парламенту президент: «Його прийняття зараз залежить від дисципліни відвідувань засідань більшістю і підтримки опозиції. Я особисто буду голосувати „за“, оскільки це може забезпечити зв'язок між Україною та сім'ями усиновителів, а також жорсткий контроль над долею дітей».

Перший заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов повідомив, що Рада може розглянути законопроект про ратифікацію Гаазької конвенції вже на початку березня: «Якщо 4 березня на погоджувальній раді представник президента в Раді Юрій Мірошниченко заявить про першочерговість цього документа, то ми внесемо його до порядку». Крім того, пан Чечетов запевнив, що ПР буде голосувати «за».

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути