chrome firefox opera safari iexplorer

Чернігівщина відсвяткувала 120-річчя Павла Тичини

29 січня 2011 о 23:17

Із середини січня в Україні розпочалося святкування 120-річчя з дня народження видатного українського поета Павла Тичини.

Митець народився 27 січня 1891 року в мальовничому селі Піски Бобровицького району Чернігівської області. Тож мала батьківщина Павла Григоровича вшанувала пам’ять видатного земляка однією з перших.

Київські гості на малій батьківщині поета

З нагоди свята на Чернігівщину завітали й столичні гості. Зокрема, заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко, народний депутат Валерій Дубіль, заступник директора Інституту літератури Сергій Гальченко та директор літературно-меморіального музею-квартири Павла Тичини в м. Києві Тетяна Сосновська.

Всі вони відвідали меморіальний музей Павла Тичини, школу його імені та взяли участь у заходах, які проводились в рідному селі поета до його ювілею.

До речі, пісківська школа була відбудована після війни саме з ініціативи Павла Тичини, який в той час був міністром освіти УРСР. Зараз в ній навчається 102 учні та працює 18 вчителів.

З нагоди ювілею поета саме в цій школі відбулося два майстер-класи з української літератури. Дітки п’ятого та десятого класів разом з учителями прочитали та творчо опрацювали поезії великого земляка. А для фахівців з літератури була організована міжрегіональна конференція «Золотий гомін поезії Павла Тичини».

Микола Томенко та Валерій Дубіль передали до шкільної бібліотеки книги й диски, а також подарували школі відеопроектор та музичний центр.

При цьому віце-спікер нагадав, що за Постанову про відзначення на державному рівні ювілею Павла Тичини дружно проголосували представники всіх фракцій у ВР. За словами М.Томенка, така депутатська солідарність викликана не лише любов’ю до творчості поета, але й «субординаційним моментом», адже Павло Григорович з 1953 по 1959 рік був головою Верховної Ради УРСР.

Повернення Україні «вкраденого» Тичини

Спілкуючись з представниками ЗМІ, Микола Томенко зазначив, що нині одним із пріоритетних завдань є повернення у сучасну систему освіти Павла Тичини «як одного з найвизначніших ліриків замість Павла Тичини як партійного і радянського діяча».

«І науковці, і дослідники найближчим часом презентують відповідні дослідження творчості Павла Тичини, які дадуть можливість відкрити для себе Тичину як людину, яка на початку минулого століття вважалася одним з найвизначніших ліриків та виборювачів української незалежності», — зазначив він.

Срібна монета на честь поета

Під час заходів на Чернігівщині директор літературно-меморіального музею-квартири поета в Києві Тетяна Сосновська представила ювілейну книжку Павла Тичини «Послав я в небо свою молитву» та срібну монету, яку на честь 120-річчя з дня народження поета випустив НБУ.

Ця ювілейна монета номіналом 5 гривень продовжила серію «Видатні особистості України» і вперше її побачили саме мешканці та гості Пісків.

На її аверсі розміщені, зокрема, рядки поезії Тичини 1942 року «І кричу я: Україно!/ Потім стану й прислухаюсь./ Чути... здалеку: — Тримаюсь!/ Хмарко! Ластівко! Калино! -/ І в той бік я повертаюсь.» на тлі малюнку родинної садиби.

На реверсі монети зображено портрет Тичини на тлі книжкових полиць, а унизу — стилізований напис Тичина та роки життя 1891 — 1967.

До речі, Тетяна Сосновська є далекою родичкою Павла Тичини. Її прабабуся Пелагея була найстаршою сестрою поета.

«Я щаслива, що на 120-річчя з дня народження Павла Тичини більшість урочистих заходів зосереджені навколо освітянської ниви, адже саме через школи й учителів ми швидше донесемо до підростаючого покоління того Тичину, який протягом 70 років радянської влади був свідомо вкрадений у громади», — наголосила вона.

Т.Сосновська також зазначила, що візит на малу батьківщину Павла Тичини Миколи Томенка і його колег є взірцем плинності української меценатської традиції. «Колись меценатом і благодійником Пісок та довколишніх сіл був Павло Григорович Тичина. Зараз в це село приїжджають люди, щоб вшанувати його ім’я, походити по землі, де колись ступала його нога. Сподіваюсь, що в Піски приїжджатимуть й інші політики. І тоді і його мешканці і, зокрема, дітки цієї школи зрозуміють, що ця земля свята і не потрібно нікуди з неї тікати, а потрібно просто її любити», — додала директор музею.

Свято імені Тичини триває...

Найближчим часом в рамках проведення ювілейних заходів з нагоди відзначення 120-річчя від дня народження Павла Тичини на державному рівні, затверджених рішенням Верховної Рада України, планується проведення ювілейних вечорів у Національній філармонії та в обласному театрі м. Чернігова.

Також очікується й вихід подарункового ювілейного видання книги поезій Павла Тичини «Замість сонетів і октав», здійснений коштом благодійників з числа родичів поета.

За словами, Т.Сосновської, ця збірка вперше була надрукована в 1920 році, але незабаром її вилучили з книгарень та бібліотек. Понад 70 років вірші з цієї збірки не друкувалися і вперше вона виходить окремою книгою до цієї круглої дати.

На початку лютого презентація аудіокниги та ювілейної подарункової книги поезій Павла Тичини пройдуть і в Українському культурному центрі в Москві.

Наразі, до ювілею поета на замовлення Бобровицької райдержадміністрації Українське державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта» випустило п’ять марок із зображенням поета та його садиби-музею в селі Піски.

Майя Заховайко для «Рідної країни»

Фото УНІАН

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути