chrome firefox opera safari iexplorer

Міносвіти зменшить держзамовлення у вишах?

11 січня 2011 о 15:41

6 січня 2011 року Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України звернулося до керівників вищих навчальних закладів з листом щодо формування пропозицій обсягу прийому та випуску фахівців з вищою освітою на 2011 рік.

Про це під час брифінгу повідомив сьогодні Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.

Зокрема, Міністерством пропонується передбачити зменшення обсягу прийому за державним замовленням за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра у порівнянні з 2010 роком на 42%, молодшого спеціаліста — зменшити на 10%.

Після закінчення бакалаврської програми Міністерство встановлює квоти: сумарний прийом на навчання для здобуття освітньо-кваліфікаційних рівнів спеціаліста та магістра повинен становити не більше 90% від чисельності випуску. Причому 60% повинні йти на навчання на фахівців, а 30% — на магістрів, що суперечить Болонській декларації, згідно якої Україна повинна перейти на європейську систему: бакалавр, магістр, доктор.

Таким чином, вважає Микола Томенко, буде створена система, коли ректори вишів «будуть їздити в Міністерство освіти і просити та особисто домовлятися, щоб їм зберегли державне замовлення. Тобто, корупція в системі державного замовлення повертається в освітню сферу».

Не меншу небезпеку, на переконання Заступника Голови ВР, викликає ситуація, яка склалася довкола незалежного зовнішнього тестування. На його думку, після останніх кадрових змін в Українському центрі оцінювання якості освіти, зовнішнє тестування вже не можна назвати незалежним.

Як відомо, Кабінет Міністрів, за поданням Міністерства освіти без жодних аргументів звільнив І.Лікарчука з посади директора Українського центру оцінювання якості освіти і призначив на цю посаду заступника Міністра освіти І.Зайцеву, яка знаменита своєю діяльністю як голова громадської організації «Луганський обласний російський центр».

Віце-спікер вважає, що дана структура повинна бути незалежною, яка не буде підпорядковуватися Міністерству, адже ніхто із чиновників не повинен впливати на систему ЗНО.

Також Микола Томенко зазначив, що продовжується кампанія «зачистки» ректорів вищих навчальних закладів. За його словами, на сьогоднішній день Міністерство діє за простою схемою: якщо трудовий колектив обирає ректора, який не подобається чиновнику з Міністерства, то, знаходячи якийсь привід, Міністр не призначає цього ректора. Для прикладу він нагадав, що на сьогодні таким чином не призначені ректори в Києві, Дніпропетровську, Донецьку тощо.

Підсумовуючи, він висловив жаль з приводу того, що через політику, яка проводиться Міністерством освіти і науки, молоді і спорту, мільйони школярів, студентів та їхніх батьків стають заручниками цілковитої невизначеності, яка чекає на них у 2011 році.

З огляду на це, Микола Томенко зазначив, що наполягатиме, щоб 4 лютого парламент заслухав інформацію Міністра освіти і науки, молоді і спорту України з приводу основних напрямків державної політики в освітній сфері України.

За його словами, це особливо актуально з огляду на вірогідність того, що ВР може підтримати нову версію Закону про освіту, в якій повністю ліквідується автономія вишів. «Тоді можна буде сказати, що у нас всі вищі навчальні заклади – підрозділи Міністерства освіти, де ані студенти, ані викладачі, ані керівники нічого не вирішують», — сказав Микола Томенко.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути