chrome firefox opera safari iexplorer

Будинок Спілки письменників на Банковій все-таки заберуть?

28 лютого 2011 о 17:06

«Десь півроку, як почалася атака на все майно Союзу. Національні союзи, як і наш, фінансуються з держбюджету тільки частково», — пояснив «Газете по-киевски» Анатолій Крим, секретар Національної спілки письменників.

«Але це гроші тільки на зарплати апаратові і державні заходи, наприклад Шевченківські дні. А усе, що стосується утримання будинків, — ми повинні самі на це заробити. Уже не перший рік нам підвищують тарифи, причому на «особливих умовах», — заявив він.

«Хіба в Києві вода подорожчала в 25 разів, а податок на землю — у 12? Частину майна ми передали в оренду — це дозволяє нам зводити кінці з кінцями. Так давлять і на орендарів», — відзначив Крим.

За його словами, садибу намагаються забрати ще з 2003 року, адже «будинок фактично палац, інтер'єри порівнянні з Маріїнським».

5-метрові стелі з розкішною ліпниною. Шикарні каміни і печі, декоровані кахлями, люстри, мармурові підвіконня. У залі з темною обробкою і стародавніми меблями — стіл для засідань письменницького активу, відзначає автор матеріалу.

«Садибу намагаються забрати в нас ще з 2003 року — тоді, за чутками, у Віктора Медведчука народилася ідея розмістити тут Фонд Кучми, — продовжує Анатолій Крим. — За дивним збігом, у Союзі тоді намагалися створити розкол — були й ОМОН, і з'їзд під стінами президентського палацу».

«Якось просто приходили до Володимира Яворівського, вимагали віддати документи на майно. Ми розуміємо, що якщо не заплатимо місяць-два, просто прийде податкова, опише майно, і усе швидко продадуть у треті руки — навряд чи що удасться зберегти», — відзначив він.

Будинок побудований у 1879 році за проектом архітектора Володимира Ніколаєва в садибі Федора Трепова-старшого, незадовго до цього — першого градоначальника Санкт-Петербурга.

У 1896 році новим власником стає купець 1-ї гільдії Сіхма Ліберман, господар декількох цукрових заводів. Він добудував ліве крило і парадний вхід з пандусами. В одній з кімнат була улаштована іудейська молитовня з розсувним дахом: на свято Суккот господар цілий тиждень жив під зоряним небом.

У радянський час розсувний дах демонтували.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути