chrome firefox opera safari iexplorer

Погода дозволила показати «льодову казку» у Черкасах. ФОТО

13 лютого 2011 о 23:18

Погода нарешті дозволила відкрити у Черкасах фестиваль льодових фігур «КриЖталь-2011». Адже дійство, яке було заплановане ще на 13 січня, так і не відбулося через плюсову температуру. А для виставки льодових скульптур, як відомо, головне – мороз, причому, бажано, щоб він протримався кілька днів поспіль.

«КриЖталь» вже вчетверте відбувається у Черкасах. Ініціатором виступає міська влада. Як і в минулі роки, «КриЖталь-2011» присвячений конкретній тематиці. Цього року — це герої радянських, сучасних мультфільмів та архітектура.

У попередні роки льодові фігури демонстрували таємничий світ творчості Миколи Гоголя, героїв творів Ганса Християна Андерсена. Цьогоріч у кризі ожили герої улюблених мультфільмів та світові архітектурні споруди. Все це вдало прикрашено атрибутикою Валентинового свята.

«На цьому фестивалі ми хочемо поєднати покоління, — зазначив ініціатор свята міський голова Черкас Сергій Одарич. – Ми визначили, що великий інтерес викликають казкові персонажі, тому що, в основному, відвідувачі нашого фестивалю – діти та їхні батьки. Тому і намагалися поєднати цікаву для дітей тематику, архітектуру, а також привнести трохи романтики кохання».

Фестиваль організований виключно за кошти спонсорів, якими виступили місцеві підприємства. «Міський бюджет у цьому році виявився значно поміркованіший, аніж у попередні роки, тому нам довелося відмовилися від конкурсної програми на виготовлення кращої льодової скульптури», — сказав Сергій Одарич.

Загалом, у сквері за будинком облдержадміністрації, можна нарахувати близько 50 льодових фігур різного розміру – від невеликих казкових гномів до Біг-Бену та Ейфелевої вежі.

Також можна побачити Вінні Пуха з П’ятачком, Карлсона, крокодила Гену, Чебурашку, Шрека, білку з «Льодовикового періоду» та інших улюблених героїв мультфільмів.

На спорудження усіх цих фігур, за словами Володимира Толстоп’ятова (скульптор із Канева, який працює у київській фірмі «Айс-шок»), пішло 150 льодових блоків. Кожний блок товщиною 20 см вважить близько 100 кг. Вода використовується спеціальна – очищена, дистильована.

«Спочатку льодові блоки «склеюються» за допомогою звичайної нагрітої праски. Потім обробляються електропилою (обрізаються зайві частини), кути згладжуються спеціальними ручними приладами, «болгарками» з різноманітними насадками. Останній етап обробки – феном. Він згладжує поверхню, робить потрібні грані тощо», — розповів про тонкощі «холодного мистецтва» Володимир Товстоп’ят.

Щоб створити цьогорічну експозицію «КриЖталю», група дизайнерів працювала три з половиною тижні. «Це найкоротший термін, у який змогли «вкластися» три скульптори, їхні помічники і технологи», — розповідає пан Володимир.

За його словами, композиції хотілося зробити більш динамічними, живими та цікавими, але лід все-таки складний матеріал. «Дуже важко з точки зору техніки виконання робити, наприклад, певні динамічні нюанси – підняття рук, рух інших частин тіла тощо. Тут лід ставить певні обмеження», — ділиться досвідом відомий скульптор.

Фестиваль льодових скульптур специфічний тим, що його тривалість визначають зовсім не організатори. Не є таємницею, що лід боїться сонця, тепла, а також вимагає обережного ставлення місцевих жителів.

За прогнозами, мінусова температура триматиметься ще близько півтора тижня. Тому організатори сподіваються принаймні на тижневу експозицію казкових льодових персонажів.

Юлія Царенко, «Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути