chrome firefox opera safari iexplorer

Адмінреформа: люди не винні...

09 березня 2011 о 11:20

До кінця лютого президент Віктор Янукович обіцяв завершити адмінреформу — провести «інвентаризацію» держслужбовців, насамперед, в уряді. Після цього адмінреформа перейде у регіони.

Скорочення високих чинів

Видання «Газета по-киевски» з’ясувала, які «втрати» зазнав Кабмін і куди влаштувалися скорочені міністри і рядові співробітники.

В Адміністрації президента скоротили кожного п'ятого працівника. В кінці року взялися за Кабмін: президент ліквідував чотири міністерства. У той же час поєднав посади віце-прем'єрів з постами міністрів і зменшив більш ніж на третину кількість членів уряду — з 26 до 16-ти.

Порідшали також ряди численних заступників міністрів: Янукович дозволив міністрам мати не більше трьох заступників. У результаті місця втратили дві третини заступників — раніше в окремих міністерствах і відомствах їх кількість досягала 10.

В цілому, в результаті реформи планується скоротити або замінити третину чиновників по всій країні. 63 структури залишилися після реорганізації 112 органів виконавчої влади. А саме: 16 міністерств, 28 служб, 12 агентств і 7 інспекцій.

Звільнення рядових чиновників

Після того, як «полетіли голови» міністрів, скоротили службовців рангом нижче. Майже на третину скоротиться штат в апараті Мінрегіонбуду, в Міністерстві інфраструктури (колишній Мінтранс). У Міністерстві освіти апарат із 307 чиновників урізали на 30%, тобто без роботи залишилося 92 особи.

«Частина людей вийшли на пенсію, частина — перейшли працювати до вузів», — повідомив про долю скорочених профільний міністр Дмитро Табачник.

Обіцяли, що сам секретаріат уряду зменшиться удвічі. «На сьогоднішній день скорочено близько 700 посад. Це повний план скорочень — понад половину співробітників», — сказав прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко.

Він уточнив, що реальна кількість скорочених може не збігатися з числом урізаних штатних одиниць — деякі з них були вакантні. Однак, чи дозволить економія коштів за рахунок скорочень збільшити платню залишилися чиновникам, наразі невідомо.

Слідом за міністрами почали звільняти і рядових працівників апарату Кабміну. Закономірність в відсівання держслужбовців відсутня. Без роботи залишилися як молоді працівники — до 30 років, так і люди передпенсійного віку. Словом, ті, хто думав про кар'єру або про гідну пенсію держслужбовця.

За офіційною версією Кабміну, кожному з скорочених співробітників, крім пенсіонерів, були запропоновані варіанти працевлаштування. Видання стверджує, що при середній зарплаті кабмінівського працівника в 5 тис. грн, пенсія становить 4,5 тис. Незатребуваними залишилися цілі родини — кажуть, є і такі приклади.

«Так, ми читали заяви про те, що всіх скорочених працевлаштовують. Читали і дивувалися. Нам подібні пропозиції не надходили. Наприклад, я буду ставати на облік в центр зайнятості», — стверджує 25-річна екс-чиновник.

Одна з працівниць міністерства зазначила, що 12 лютого їх ознайомили з черговим указом про прийдешнє скорочення, змусили підписатися. «Тепер протягом двох місяців без роботи може залишитися кожен, чий підпис стоїть під цим документом», — заявила вона.

Тим часом, на сайтах деяких рекрутингових компаній з'явилися претенденти, які бажають влаштуватися на роботу в міністерстві. Причому в списку їх попередніх місць роботи вказані також міністерства. Наприклад, Мінфін. В основному, серед таких претендентів — менеджери середньої ланки, начальники і заступник начальника відділу. А от на сайті міністерства аграрної політики — навпаки, тобто 36 відкритих вакансій.

Експерти сумніваються, що адмінреформа істотно позначиться на чисельності начальників. Не виключено, що в майбутньому «верхівка» центрального апарату міністерств і далі в тому ж складі буде працювати в рідних кабінетах. Правда, оформлені вони будуть вже як співробітники дочірніх підрозділів і відомств. А своїх місць позбудуться рядові держслужбовці.

Нагадаємо, що на початку грудня Лавринович заявляв, що у результаті адмінреформи будуть звільнені 50% українських чиновників.

Адмінреформа йде, безробіття росте

А тим часом, кількість офіційно зареєстрованих безробітніх швидко зростає. На початок року маємо вже понад півмільйона осіб.

Так, лише за січень кількість вільних робочих місць, заявлених підприємствами, установами та організаціями в службі зайнятості, збільшилося на 7,2%.

За матеріалами «1+1» 

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути