chrome firefox opera safari iexplorer

Кабмін визначився, як вшанує пам’ять Шевченка

02 березня 2011 о 18:56

Кабінет Міністрів з метою забезпечення гідного вшанування пам‘яті Тараса Шевченка, увічнення його творчої спадщини та підготовки до відзначення у 2011 році 150-річчя від дня його перепоховання та в 2014 році 200-річчя від дня народження прийняв розпорядження, яким затвердив план заходів до цих дат.

Серед основних — проведення у навчальних закладах Уроків Кобзаря, лекцій, бесід, читання творів Т.Г.Шевченка, круглих столів, вечорів вшанування, створення циклів теле- і радіопередач про творчу спадщину тощо.

Щорічно буде проводитися міжнародне Шевченківське літературно-мистецьке свято «В сім‘ї вольній новій». Також заплановано видання «Шевченківської енциклопедії» у шести томах.

Планом заходів передбачено і спорудження пам‘ятника Т.Г.Шевченку в селищі Вільшана Городищенського району Черкаської області та здійснення заходів для подальшого розвитку Шевченківського національного заповідника, зокрема проведення ремонтно-реставраційних робіт на пам‘ятці історії та монументального мистецтва – Могилі та пам‘ятнику поету Т.Г.Шевченку.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути