chrome firefox opera safari iexplorer

Лікарі опановують практику «сортування» постраждалих

28 березня 2011 о 10:11

Загалом на Євро-2012 працюватиме близько 4 тисячі медичних працівників й 1 тисяча помічників лікарів. Вони будуть готові надати усі види медичної допомоги – від першої невідкладної на місці події до високоспеціалізованої у стаціонарі лікарні.

Про це повідомила начальник відділу організації медичного забезпечення Євро-2012 МОЗ Світлана Синельник в інтерв’ю «Інформаційному центру «Україна-2012».

За її словами, тренування медичного персоналу до Євро проходять вже другий рік у всіх приймаючих містах. У 2011 році навчання носить більш практичний характер. «Спільно з іншими екстреними службами та структурами щонайменше двічі на рік у містах, які приймають Євро, моделюють надзвичайні ситуації на стадіонах, у фан-зонах, на автошляхах», — зазначила Світлана Синельник.

Вона також повідомила, що українські лікарі зараз опановують досвід «сортування» постраждалих. «Це новий для нас досвід роботи, але є типовим у міжнародній практиці під час масових ушкоджень й передбачений у концепції підготовки до Євро», — зазначає Світлана Синельник.

За її словами, при «сортуванні» постраждалих розділяють на 4 групи за важкістю травм. Кожен лікар за хвилину має визначити важкість ураження людини. На руку потерпілому одягають кольоровий браслет: червоний — під загрозою життя, жовтий та зелений — відповідно тяжко і легко поранений чи хворий та чорний — немає шансів на життя.

Розділивши на групи, медики починають працювати із постраждалими й водночас розгортається весь мобільний госпіталь. Так лікарі зможуть швидкої й адекватно надати допомогу всім постраждалим одночасно й оперативно доставити у медичні заклади.

Щодо мовної підготовки, то, за словами представниці МОЗ, проводити спеціальні навчання для медпрацівників не планується. «На Євро задіємо лікарів, які вже володіють іноземними мовами, студентів старших курсів й випускників медвузів, які стануть помічниками-перекладачами. Тож мовного бар'єру з пацієнтами не виникне», — вважає Світлана Синельник.

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути