chrome firefox opera safari iexplorer

Українці стали біднішими за китайців

13 березня 2011 о 18:41

Рівень валового національного доходу Китаю в розрахунку на душу населення за паритетною купівельною спроможністю перевищив аналогічний показник України.
За підсумками 2009 року він становив в нашій країні 6180 так званих міжнародних доларів, а в КНР — 6890 доларів.

Такі дані нещодавно оприлюднила аналітична служба Світового банку.

При цьому ще в 2008 році на одну українську душу припадало 7270 доларів, а на китайську — 6280.

Але Київ провалився в яму світової економічної кризи, а Пекін її вдало перестрибнув.

За абсолютним національним доходом на душу, перерахованим за офіційним обмінним курсом, відповідно, юаня і гривні до долара США, розрив ще більше: 2800 доларів в Україну і 3650 — в Китаї.

Національний дохід на душу населення за паритетною купівельною спроможністю, що показує, скільки товарів та послуг може отримати на свої доходи звичайний житель тієї чи іншої країни, — це дуже складний для розрахунку показник.

Адже потрібно з'ясувати рівень цін на всі основні види товарів і послуг, за допомогою спеціальних коефіцієнтів врахувати їх якість.

Крім того, слід визначити питому вагу різних товарів і послуг у споживчому кошику звичайного громадянина кожної країни світу.

Тому вже протягом багатьох років Світовий банк публікує дані про національний дохід з паритетною купівельною спроможністю з затримкою на рік.

Можна, звичайно, стверджувати, що насправді ситуація не настільки сумна, оскільки в Україні реальний національний дохід значно вище офіційно декларованого за рахунок великих масштабів тіньової економіки, а зарплат у конвертах українці отримують набагато більше, ніж китайці.

Це дійсно так, але, з іншого боку, коефіцієнт Джині, який характеризує ступінь нерівномірності у розподілі доходів між найбагатшими і найбіднішими громадянами країни, в Україні вищий, ніж у Китаї.

Тому пора нам відмовитися від стереотипів про жебраків китайців, згодних «вкалувати цілий день за жменю рису».

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути