chrome firefox opera safari iexplorer

Закарпаття відзначає 72-річчя проголошення Карпатської України

15 березня 2011 о 12:41

15 березня Закарпаття відзначає 72-річчя проголошення Карпатської України. Керівники області покладуть квіти до пам’ятника прем'єр-міністру Карпатської України А. Волошину в Ужгороді. Також з цього приводу відбудеться мітинг-реквієм на Красному Полі поблизу Хуста.

«15 березня 1939 року у Хусті розпочав роботу перший обраний народом Закарпаття законодавчий орган влади на теренах краю – Сойм Карпатської України. Він проголосив утворення незалежної держави – маленької за територією, але великої за політичним та історичним значенням країни у центрі Європи. Ця історична подія стала важливим кроком до єднання всіх українських земель, відродження Української соборної держави, утвердження національної ідеї», — зазначило у спільній заяві керівництво Закарпатської області.

«Проголошення Карпатської України стало проявом високої свідомості закарпатців, справжнім тріумфом національно-визвольної боротьби синів і дочок Срібної Землі, сприяло розвитку національної самосвідомості всього українського народу», — йдеться у заяві, розміщеній на сайті ОДА.

«Повертаючись до подій 72-річної давнини, схилімо голови перед світлою пам’яттю тих, хто вступив у нерівний бій на Красному полі, був закатований у в’язницях, хто віддав життя за свободу і незалежність. Вони свято вірили у правильність обраного шляху. Їх воля до перемоги була непохитною, а мужність – вражаючою. І нині, через роки, нам важливі уроки тих буремних днів, пам’ять і правда про Карпатську Україну, її творців та оборонців», — зазначено у заяві.

Довідка від Wikipedia:

15 березня 1939 р. Сейм (голова А. Штефан) проголосив повну державну самостійність Карпатської України. Прийнята парламентом конституція Карпатської України (Конституційний закон ч.1), визначила назву держави (Карпатська Україна), державний устрій (президентська республіка), державну мову (українська).

Державним прапором та гімном республіки були визнані синьо-жовтий стяг і український національний гімн «Ще не вмерла Україна». Герб — червоний ведмідь на лівому срібному півполі й чотири сині та три золоті смуги у правому півполі та тризуб з хрестом на середньому зубі.

Президентом Карпатської України було обрано А. Волошина, який призначив прем'єр-міністром нового уряду суверенної держави Ю. Ревая. Заступником голови сейму (спікера) Карпатської України у 1939 року, референт преси й інформації та зв'язковий з урядом Карпатської України був С. Росоха.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути