chrome firefox opera safari iexplorer

Спілка журналістів України відзначає своє 53-річчя

23 квітня 2012 о 09:09

Сьогодні НСЖУ відзначає своє 53-річчя. Спілка була створена 1959 року постановою Кабінету Міністрів УРСР, у 1998 році їй надано статус Національної.

Заснована 1957, під керівництвом Оргкомітету, офіційно уконституйована на своєму першому з'їзді 1959 (які відбуваються раз на 5 pp., напередодні всесоюзних з'їздів).

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) — незалежна, громадська, позапартійна організація, національна всеукраїнська творча спілка як суб'єкт творчої діяльності, що об'єднує професійних творчих працівників — журналістів та інших працівників засобів масової інформації, які професійно займаються журналістикою, публіцистичною діяльністю.

НСЖУ має регіональні організації в усіх областях України та в Автономній Республіці Крим. Нині Спілка нараховує понад 17 000 членів та ставить перед собою мету сприяти розвиткові журналістики в Україні та захищати соціальні, економічні, творчі інтереси журналістів.

Найвищим керівним органом НСЖУ — це з'їзд, який скликається один раз на п'ять років, та який обирає голову, правління та ревізійну комісію, затверджує Кодекс професійної етики українського журналіста.

Указом Президента України 1994 року в Україні встановлено професійне свято працівників ЗМІ — День журналіста, що відзначається щорічно 6 червня— у день прийняття Спілки журналістів України до Міжнародної федерації журналістів. НСЖУ співпрацює з міжнародними (ООН, ЮНЕСКО, Репортери без кордонів, Європейський Союз, Рада Європи, ОБРЄ, ПАРЄ, Британська Рада) та українськими організаціями й установами (Українська правнича фундація, Асамблея ділових кіл України, Державний комітет інформаційної політики, телебачення та радіомовлення України, Національна Рада з питань телебачення та радіомовлення України, Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації та Уповноважений Верховної Ради України з прав людини).

Широкого розголосу набули журналістські акції 2000 року під егідою НСЖУ «Хвиля свободи» та «Похід свободи».

НСЖУ виступила ініціатором парламентських слухань з питань свободи слова у січні 2001 року, бере активну участь у підготовці змін до законодавства у галузі засобів масової інформації, проекту Інформаційного Кодексу України, проводить «круглі столи» з податківцями, суддями та іншими представниками владних структур, заснувала «гарячу лінію» щодо утисків ЗМІ та прав журналістів.

У вересні 2001 року НСЖУ організувала громадські слухання «Рік після зникнення Георгія Гонгадзе: уроки для української демократії». На будинку НСЖУ встановлена пам'ятна дошка загиблим журналістам. НСЖУ разом зі Спілкою художників бере участь в оголошеному Київською міською держадміністрацією конкурсі проектів монументу журналістам, які загинули, виконуючи свій професійний обов'язок.

НСЖУ є засновником премій та творчих конкурсів: Всеукраїнської премії імені Івана Франка, «Золоте перо», «Журналіст року», «Фотожурналіст року», «Кращий футбольний оглядач» (ім.П.Римаренка), «Краща районна (міськрайонна) газета», «Краща первинна журналістська організація», за кращу студентську наукову роботу з проблем масової інформації (ім.А.Москаленка), за краще висвітлення питань педагогіки (ім.П.Ігнатенка) та інших. НСЖУ спільно з провідними вищими навчальними закладами, що готують журналістські кадри, проводить для абітурієнтів конкурс «Шанс».

НСЖУ виступає співорганізатором різноманітних акцій (Національний фестиваль політичної реклами), щорічно проводить у всеукраїнському масштабі зустріч регіональної преси «Азовське літо» (у Бердянську Запорізької обл.).

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути